Greifoner bo do konca mandata nasledil poleti umrlega dolgoletnega župana Starš Bojana Kirbiša. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Greifoner bo do konca mandata nasledil poleti umrlega dolgoletnega župana Starš Bojana Kirbiša. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Med skoraj 3500 volilnimi upravičenci jih je pravico do izbire nadomestnega župana izkoristilo slabih 56 odstotkov, kar je nekaj manj kot v prvem krogu, ko je bila udeležba okoli 62-odstotna. Volitev se je udeležilo 1918 volivcev, Stanislav Greifoner je prejel 1005 glasov, njegova protikandidatka Nataša Petek pa 913.

Šestinpetdesetletni Stanislav Greifoner je leta 2004 diplomiral na mariborski pravni fakulteti in ima danes svojo odvetniško pisarno v Mariboru. Pred vstopom med odvetnike leta 2009 je dve leti kot višji pravosodni svetovalec delal na preiskovalnem oddelku mariborskega sodišča.

Čeprav je kandidiral s podporo volivcev je tudi član SMC-ja, v prejšnjem mandatu pa je bil občinski svetnik. Za župansko mesto se je potegoval že na zadnjih volitvah, a je prejel 30 odstotkov glasov in je moral priznati poraz kandidatu DeSUS-a Bojanu Kirbišu.

Občani Starš so nadomestnega župana izbirali po tistem, ko je na zadnjih volitvah izbrani Bojan Kirbiš, ki je občino vodil od leta 2010, konec junija umrl. Za županski položaj do konca mandata, ki se izteče čez dve leti, se je potegovalo sedem kandidatov. V prvem je Greifoner prejel skoraj 30, Petkova pa 24 odstotkov glasov.

V občinskem svetu je sicer najmočnejša lista SDS-a, ki ima pet od skupaj 13 svetniških mest, dva ima DeSUS, preostali pa so razdeljeni še med šest različnih strank oziroma list.

V Staršah potekal drugi krog volitev za nadomestnega župana