V Velenju bodo po smrti župana Bojana Kontiča potekale nadomestne županske volitve. Foto: BoBo
V Velenju bodo po smrti župana Bojana Kontiča potekale nadomestne županske volitve. Foto: BoBo

Iz SDS-a so pozneje sporočili, da sta predstavnika Strozaka in Darka Koželja, ki prav tako kandidira za župana, zato že vložila pritožbo.

Rok za oddajo brezplačnih plakatnih mest je bil namreč zaključen, še preden so kandidati za župana oddali kandidature, je na novinarski konferenci v Velenju povedal Strozak. Na nadomestnih županskih volitvah, ki bodo v nedeljo, sicer poleg njega kandidirata še Darko Koželj iz Gospodarsko aktivne stranke s podporo SDS-a, NSi-ja, SMC-ja in SLS-a ter podžupan Peter Dermol (SD).

Kot so sporočili iz SDS-a, je bila v zvezi z oddajo plakatnih mest zaradi nepravilnosti pri uresničevanju zakona o volilni in referendumski kampanji na skupno občinsko upravo Velenje v ponedeljek vložena pritožba.

Velenjska občina namreč ni v roku, ki je določen v zakonu o volilni in referendumski kampanji, torej najpozneje 60 dni pred dnem glasovanja, javno objavila pogojev za pridobitev pravice do uporabe prej navedenih plakatnih mest. Tako je občina oz. njena odgovorna oseba opustila dolžno ravnanje, saj ni pravočasno zagotovila možnosti osnovnega informiranja javnosti o kandidatih z možnostjo plakatiranja.

S tem je občina oz. kandidat Dermol, podžupan v začasnem opravljanju funkcije velenjskega župana, po mnenju predstavnikov županskih kandidatov zaradi omejitve v enakopravno možnost plakatiranja nedopustno posegel v samo naravo volilne pravice, tako aktivne kot pasivne, ki je ustavna pravica in predstavlja bistvo demokracije ter demokratičnega odločanja, so pojasnili pritožniki.

Gre za pravico pozitivnega statusa, ki od države oz. v konkretnem primeru od velenjske občine zahteva, da nekaj stori za njeno uresničitev. "Zato je še toliko bolj pomembno, da bi občina spoštovala zakonodajo na področju izvajanja volilne kampanje in v zakonskem roku omogočila vsem enake možnosti na področju plakatiranja. Tako pa je dejansko zamudila z javno objavo plakatnih mest, kar predstavlja kršitev zakonodaje na področju volilne kampanje," so še zapisali v SDS-u.

Kot sporno je Strozak izpostavil tudi sestavo občinske volilne komisije, v kateri po njegovih navedbah delujeta tudi dva vplivna člana SD-ja. Zato je bila podana zahteva za izločitev podpredsednika in tajnice komisije. "Očitno v Velenju primanjkuje politične higiene," je dejal Strozak in dodal, da je treba biti pozoren na nedeljski volilni izid, saj je na zadnjih lokalnih volitvah neznano kam izginilo 938 preferenčnih glasov.

Strozak si želi osvežiti Velenje

Pojasnil je tudi, da se je za kandidaturo odločil, ker si želi osvežiti Velenje. Meni, da bi z občinskim proračunom lahko naredil še več kot aktualna oblast. Svoj volilni program pa je med drugim predstavil starejšim in mlajšim Velenjčanom.

Strozak je opozoril na veliko brezposelnost kot posledico zapiranja premogovnika. Po njegovih besedah je treba pripraviti vse pogoje za dobro poslovno okolje za nova delovna mesta, ki morajo biti tudi dobro plačana. "Občina ima različne vzvode, da lahko pri tem pomaga. Lahko pomaga z oprostitvijo oz. odlogom plačevanja stavnega zemljišča, odlogom plačila komunalnega prispevka. Privabiti moramo nova podjetja v Velenje in pomagati domačim malim podjetjem pri razvoju v večja podjetja, kar pomeni več zaposlitev," je dejal Strozak.

Glede prireditvenega odra in prostora ob Velenjskem jezeru je ocenil, da je ta devet milijonov evrov vreden projekt zgrešena naložba velenjske občine. Po njegovem mnenju ta naložba namreč ne bo prinesla novih delovnih mest. Znova se je zavzel za oživitev industrijske cone, ki se ureja že 20 let, a je še vedno neurejena. Zanj je dostop do te cone mimo osnovnih šol nesprejemljiv. Po njegovih besedah bi Velenje potrebovalo tudi fakulteto, saj materialni pogoji za to obstajajo.

Nadomestne županske volitve bodo v nedeljo.