Pince Foto: BoBo/Sobotainfo
Pince Foto: BoBo/Sobotainfo

Slovenska vlada je v obrazložitvi odločitve za začasno ponovno uvedbo nadzora na mejah razloge med drugim navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU-ju, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter nedavne teroristične napade v nekaterih članicah EU-ja.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle sta obiskala mejni prehod Pince in mejni prehod Dolga vas, kjer sta se seznanila z delom policistov pri nadzoru notranje meje z Madžarsko. Poklukar je izrazil zadovoljstvo z delom policistov, ki opravljajo nadzor na meji, ob tem pa napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje nadzora.

"Vemo, da je stopnja teroristične ogroženosti v nekaterih evropskih državah še vedno visoka; v Sloveniji je srednja. Tudi to je razlog, da se bomo 2. novembra v Trstu srečali ministri treh držav – Slovenije, Italije in Hrvaške ter se pogovorili o grožnji terorizma in ukrepih, ki jih vzpostavljamo na meji kot v regiji," je ob obisku na mejnem prehodu Pince povedal Poklukar.

Začasni nadzor na mejah z Madžarsko in Hrvaško je Slovenija uvedla 21. oktobra. Sprva naj bi trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. Za ta ukrep se je odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo. Italija je že nakazala, da bo nadzor na meji s Slovenijo predvidoma potekal celo zimo.

Kako poteka nadzor na mejah