V Pogledih Slovenije najbogatejši Slovenci pojasnjujejo svoj uspeh. Foto: MMC RTV SLO
V Pogledih Slovenije najbogatejši Slovenci pojasnjujejo svoj uspeh. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Lovše
Tomaž Lovše se v tujini pogovarja za vstop v eno od bank. Je eden od prioritetnih kupcev. Foto: MMC RTV SLO
Jože Mermal
Mermal je pred kratkim dejal, da bi bilo odprtje novih 50 trgovin v BTC-ju kretenizem. Zato se je BTC usmeril v sončne elektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Boscarol
Z lestvice 100 najbogatejših na svetu je k Boscarolu prišel človek, Larry Page, soustanovitelj Googla, saj je bil Pipistrel prvi na svetu, ki je izdelal električno dvoesedežno letalo. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije
Več uspešnih podjetnikov je potožilo, da birokracija v Sloveniji teče izjemno počasi. Foto: MMC RTV SLO
Sandi Češko
Češko je poudaril, da se moramo Slovenci znebiti miselnosti o svoji majhnosti. Foto: MMC RTV SLO
Arion Habestor
Arion Habestor je dejal, da svoje delo jemlje kot šport, kar pomeni, da si postavlja nove cilje. Foto: MMC RTV SLO

4. na lestvici najbogatejših Slovencev Sandi Češko je pojasnil, da se v tujino niso usmerili zaradi težav, ki jim jih je povzročala oblast, pač pa zato, ker je Slovenija premajhen trg.

Bogastvo da človeku svobodo
Tomaž Lovše
(Diners Club Slovenija) je pojasnil, da je pred leti, ko je želel denar vložiti v eno izmed slovenskih bank, naletel na kar nekaj zaprtih vrat - na cehovsko združenje med bankirji. Zdaj je hvaležen, da mu takrat ni uspelo, saj je bil v Sloveniji do leta 2008 precej prenapihnjen balon vrednosti delnic in že pred tem je Lovše prodal vse delnice. Dejal je, da bogastvo človeka spremeni tako, da mu da neko svobodo.

Ivo Boscarol (Pipistrel) je dejal, da je letalstvo dejavnost, kjer je povezava z ministrstvom za promet ali ministrstvom za obrambo zelo pomembna. Vlada Janeza Janše si je po njegovih besedah prizadevala za podpis sporazuma z ZDA, da bi lahko podpisali sporazum, po katerem bi Pipistrel lahko svoja letala uvažal v ZDA. Če bi se Evropa pogajala v imenu Slovenije, pa bi bilo po njegovih besedah drugače.

"Svoje delo jemljem kot šport, postavljam si nove cilje"
Jože Mermal
(BTC) je pojasnil, da so skladu za razvoj predstavili model privatizacije BTC-ja. Na vprašanje, zakaj je privatizacija BTC-ja uspela, je Mermal odgovoril, da takrat procesa družba ni razumela, a je bilo ključno vključevanje zaposlenih v proces, zato bodo tudi novejši delavci zdaj prejeli deleže v podjetju. Odnose s politiko je označil za korektne, razen v času, ko se je zgodila "kvaziafera" glede privatizacije, ko so bili odnosi zamrznjeni.

Arion Habestor (družbi Armeton in Habestor) je dejal, da svoje delo jemlje kot šport, kar pomeni, da si postavlja nove cilje. Če nima nobenega cilja (postavil si je cilj doseči večinski delež v ZDA, v Evropi so to že dosegli) namreč nima smisla delati. Da bo uspel v ZDA verjame, ker meni, da so bili v pravem času na pravem mestu, saj so v ZDA posvojili tehniko, ki jo za evropske proizvajalce pralnih strojev izdeluje Habestor.

Joc Pečečnik (Elektronček) je prvi Slovenec, ki ima nevadsko igralniško licenco za trgovanje z igralnimi napravami in za odpiranje igralnic. Njihovi izdelki so že v treh največjih igralnicah, po šestmesečnem testnem obdobju bodo lahko začeli odpirati lastne mreže igralnic. Dodal je, da imajo v Las Vegasu trenutno monopol, saj nihče iz Evrope ali drugod nima omenjene licence, ameriška industrija pa je premalo kakovostna za to, kar ponujajo sami. Zakaj mu ni uspelo v Muri, Pečečnik ni znal odgovoriti. Je pa poudaril, da imajo svojo dejavnost razpršeno po svetu, v Sloveniji pa očitno ne govorijo istega jezika, čeprav je povsod treba pripraviti izdelke, ki imajo dodano vrednost.

Izumitelj Googla pri Boscarolu
Z lestvice 100 najbogatejših na svetu je k Boscarolu prišel človek, Larry Page, soustanovitelj Googla. Boscarol je dejal, da je bil Pipistrel prvi na svetu, ki je izdelal prvo dvosedežno električno letalo na svetu. Ker je Page ljubitelj alternativne rabe energije, se je oglasil pri njih, pogovarjali so se tudi o vstopu v Pipistrel, a "imamo naše podjetje preveč radi, da bi ga prodali". Ni pa izključeno, da ne bodo šli z Googlom v skupni projekt, je dejal, nanašal pa bi se na prevoz ljudi med prometnimi konicami.

V oddaji so predstavili tudi posebno kolo, za katerega Češko verjame, da bo uspeh na svetovnem trgu. Vsi, ki se ukvarjajo s transportom, se ukvarjajo z novimi koncepti, je pojasnil. Zložljiva kolesa nimajo vseh lastnosti, ki jih imajo klasična kolesa in meni, da bo kolo, ki ga je izumil Niko Mihelič izjemen uspeh, saj ima dva klasična trikotnika, tako kot druga običajna kolesa, potem pa se zloži po sistemu klip-klap. Kolo te kakovosti na trgu stane 1.000 evrov in več, kolo, ki ga bo ponujal Češko pa bo stalo polovico manj, 500 evrov. Na trg prihajajo tudi s poenostavljeno različico, ciljna cena pa je 250 evrov.

Otmar Zorn (Iskra Zaščite), ki ima tovarno tudi na Kitajskem, je opozoril, da na Kitajskem velja poseben sistem. Delavci se tam neprestano izmenjujejo, zato je kakovost včasih vprašljiva. Imajo pa tudi visoko kakovostna podjetja, ki so zelo hitro pripravljena posnemati kakovostne izdelke. Boscarol je na to odvrnil, da to ni pomembno, saj morajo biti sami vedno korak pred njimi in ponujati vedno nove izdelke.

Več uspešnih podjetnikov je potožilo, da birokracija v Sloveniji teče izjemno počasi. Zorn je pojasnil, da že več kot eno leto čakajo na uporabno dovoljenje za tovarno z edinstveno tehnologijo na svetu, ki bi iz odpadnih gum pridelovalo olja, v Avstriji pa so zadevo lahko uredili izjemno v kratkem času. Boscarol je dodal, da so v Italiji postopki trajali mesec in šest dni, v Sloveniji pa se na primer dve ministrstvi kregata, ali je dovoljeno postavljati sončne elektrarne ali ne.

Bi podjetniki prevzeli ministrstva za štiri leta?
Na vprašanje, ali bi za štiri leta sprejeli delo v tehnični vladi, kjer bi bilo plačilo le en evro, je Mermal odgovoril pritrdilno, če bi bilo samo pet ministrstev. Lovše je dejal, da se izzivov ne boji, a mora biti človek pripravljen spremeniti svoje življenje. Habestor je dejal, da bi sprejel delo le na ministrstvu za družbene vrednote, saj v tem vidi svojo družbeno odgovornost. Milan Lukič (Lumar) se je strinjal s Češkom, da je pomembno, kdo bi jih v vlado povabil in ali ima pravi program.

Češko je ob tem izpostavil, da je treba preseči miselnost, da je Slovenija majhna, da se Slovenci težko prebijemo v svetu, saj je večinski delež slovenskega gospodarstva vpet v svetovne tokove, v ZDA je tega le za nekaj odstotkov. Spomnil je, da svetovne glasbene revolucije ni naredila Madonna ali Beatli, pač pa Avseniki, ki so izvajalci največkrat predvajane skladbe na svetu. Boscarol je dejal, da minister ne bi bil za nič na svetu, bil bi morda premier, a pod pogojem, da ima povsem proste roke.

Kaj bodo s svojim premoženjem storili v prihodnosti?
Češko je pojasnil, da premoženje na klasičen način več ne obstaja. Danes so podjetja vredna veliko, jutri pa, če ne narediš naslednjega koraka, nič. Tu ni ničesar oprijemljivega, ki bi se dalo prenašati. Njega zanima samo, kam se bo vključil v tej novi delitvi dela, je dejal.

Habestor ne razmišlja o nasledstvu, ne razmišlja o prodaji, vse svoje dobičke bo prenesel v razvoj podjetja. Si pa želi, da bi prispeval v družbi, da se spremeni in na boljši način sprejema podjetniško iniciativo, da bi uspešne podjetnike ljudje videli kot vzor. Lovšetova ambicija je integrirati bančni holding in v nekaj državah imeti kartični holding in da bi se njegovo podjetje nekoč uvrstilo na newyorško borzo. Lukič je sina že vpeljal v posel. Družba nima namena biti svetovni igralec, pač pa biti najboljši v svoji panogi, za kar je sin že usposobljen, je dejal. Boscarol je dejal, da ima srečo, da je Pipistrel družinsko podjetje. Zagotovil je, da bo ostalo slovensko podjetje, upa, da bo slovenski ponos, tudi ko njega ne bo več. Zorn pa je dejal, da podjetja ne bo prodal tujcem, saj od njegovih podjetij živi veliko ljudi, in so tudi oni ustvarjalci tega uspeha. Naslednika za zdaj nima, upa da bo to vnuk.