Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V poplavah uničeno opremo so na Upravi RS za zaščito in reševanje obnovili in jo bodo še dopolnili, je dejal generalni direktor Leon Behin. "Smo v zaključni fazi nakupa 40 specialnih vozil s 160 nadgradnjami, ki imajo specialno opremo ravno za poplave," je pojasnil.

Posebne enote, kot je bila ustanovljena ob lanskih požarih na Krasu, po poplavah ne bodo ustanovili, ker se ukvarjajo z regionalnimi moduli. Po novi metodi se tudi razdeljuje oprema. "Nič več v skladišča, ampak je za približno 90 odstotkov teh 40 specialnih vozil predvideno, da se razdelijo lokalnim skupnostim, ki so bolj ogrožena. Njihova obveza pa bo oblikovanje posebnih enot, da jih mi lahko izšolamo, da so usposobljene za prvo interveniranje," je pojasnil Behin.

Da je nakup 40 vozil korak v pravo smer, ocenjuje poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Hkrati opozarja, da bi gasilci potrebovali tudi specialno opremo, kot so dvigala s košarami namesto navadnih lestev. "In če lahko mi v zelo kratkem času skoncentriramo vso to opremo iz cele Slovenije na neko območje, kjer se nesreča zgodi, lahko zadevo izredno hitro saniramo. To pomeni tudi večjo varnost in manj intervencijskih stroškov," je poudaril.

Največji izziv je pomanjkanje kadra

Sorodna novica Behin napoveduje posodobitev in prevetritev uprave za zaščito in reševanje

Izboljšati bo treba tudi informacijski sistem. Na vprašanje, za kako učinkovite so se pokazale aplikacije Ajda, Vulkan in Poplave 2023, Leon Behin odgovarja: "Kar nekaj je treba narediti. Mislim pa, da imamo veliko dobrih stvari, ki jih lahko skupaj naredimo."

Vse načrte spremljajo opozorila, da bo treba vlagati tudi v ljudi, češ da ne pomagajo niti dodatna oprema niti aplikacije, če nimaš ljudi, ki bi znali to upravljati. Na Upravi za zaščito in reševanje ne skrivajo, da je za zdaj njihov največji izziv, kako ustrezno usposobljene kadre pripeljati v javno upravo.