Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je na dopoldanski novinarski konferenci predstavil ukrepe iz šestega protikoronskega svežnja, ki bodo olajšali oživljanje in ohranjanje kmetijstva med epidemijo. "Za področja kmetijstva veljajo vsi ukrepi, ki sta jih predstavilo ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za delo. Vendarle pa imajo kmetje poseben pravni status v Sloveniji, pogosto so fizične osebe, ki niso vključene v sistem samih gospodarskih družb, zato za njih potrebujemo tudi dodatne ukrepe," je pojasnil Podgoršek.

Med ukrepi je posebej izpostavil finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka na kmetijskih gospodarstvih. "Gre za sektorsko nadomestilo za tiste sektorje, kjer bo padec dohodka presegel 30 odstotkov. Podobno je bilo v PKP1, kjer smo v tem letu iz tega naslova vložili pomoč za vinogradniški sektor, dopolnilne dejavnosti, za govedorejo in za drobnice," je dejal minister.

Po besedah Podgorška so za uveljavitev nadomestila v PKP6 predvidene tudi bistvene poenostavitve. Agencija za kmetijske trge bo tako iz uradnih evidenc pridobivala vse podatke in upravičencem poslala že informativne odločbe. "Mogoča bo pritožba, če pa pritožbe ne bo, odločba postane dokončna," je pojasnil Podgoršek.

Jože Podgoršek je kot minister za kmetijstvo prvič po prevzemu funkcije nastopil na vladni novinarski konferenci. Foto: BoBo/Borut Živulović
Jože Podgoršek je kot minister za kmetijstvo prvič po prevzemu funkcije nastopil na vladni novinarski konferenci. Foto: BoBo/Borut Živulović

Brezplačen zakup zaraščenih zemljišč

Vlada je v predlogu šestega svežnja protikoronskih ukrepov za pomoč gospodarstvu vključila tudi znižanje zakupnine za zemljišča, ki so v lasti države, in možnost brezplačnega zakupa tistih zemljišč v državni lasti, ki so zaraščena. Na tak način se bodo zemljišča oddala v brezplačni zakup za deset let. "Seveda pod pogojem, da tisti zakupnik, ki bo ta zemljišča vzel za naslednje 10-letno obdobje, to zemljišče v roku enega leta tudi reaktivira, torej da odpravi zaraščanje," je ob tem poudaril minister.

Ministrstvo za kmetijstvo se po besedah Podgorška zaveda, da imajo mnogi težave pri realizaciji projektov, ki so jih uspešno prijavili v okviru Programa razvoja podeželja, zato so predvideli možnosti za podaljševanje oz. spreminjanje že odobrenih vlog. "To pomeni večjo fleksibilnost in tudi ročnost samih investicije se lahko podaljša na najdaljši rok, kot je opredeljen v uredbi," je pojasnil.

Za širjenje okužb najbolj na udaru mesnopredelovalni obrati

Posebna skrb je namenjena mesnopredelovalni industriji. "V zadnjih mesecih smo bili priča kar nekaj težavam zaradi obolelih v mesnopredelovalni industriji, kjer je, kot kaže tudi iz drugih držav, ta sektor najbolj na udaru pri prenosu in širjenju bolezni covid-19," je dejal Podgoršek. Na ministrstvu so zato v pomoč pri nadomeščanju delovne sile za ta sektor predvideli tudi pokrivanje stroškov odsotnosti zaradi bolezni ali karantene od prvega dneva odsotnosti.

Minister je med njimi omenil tudi ukrep zmanjšanja vodnega povračila za gojenje vodnih organizmov do konca letošnjega leta in znižanje koncesijskih dajatev za lovske družine. "Tudi lovske družine imajo manjše prihodke od lova in bi lahko te koncesijske dajatve zanje pomenile resen problem," je opozoril kmetijski minister.

"Vesel sem, da je marsikatera klet letošnje martinovanje prilagodila okoliščinam in praznovanje s kulturnim programom prenesla v domove prek digitalnega omrežja," je dejal minister. Foto: BoBo/Borut Živulović

Minister pozval k odgovornemu martinovanju

Minister Podgoršek se je dotaknil tudi martinovanja, praznika slovenskega vinarstva. "Ob tem prazniku, ki je zelo pomemben v vinskem sektorju, želim izpostaviti prošnjo, da se kljub običajnemu veseljačenju in druženju v tem obdobju v tem tednu vendarle zadržimo tega združevanja, spoštujemo priporočila NIJZ-a in gibanje omejimo. Predlagam, da to gibanje in veseljačenje omejimo na krog družine," je dejal minister in ob tem pohvalil nekatere vinske kleti po državi, ki izvajajo "digitalno martinovanje". "V vinskih kleteh izvajajo aktivnosti, ki se prenašajo prek spleta. Tudi z glasbo, živimi ansambli," je pojasnil minister in izrazil prepričanje, da bo priložnosti za medsebojno druženje še veliko.

Če bo Evropska komisija podaljšala ukrepe za vinski sektor za leto 2021, je po besedah ministra v šestem protikoronskem svežnju predvidena pomoč za slovenske vinarje. Kot je pojasnil, gre za podobne ukrepe, kot jih je ministrstvo že izvajalo v letošnjem letu – za krizno destilacijo in krizno skladiščenje vina. "Nadaljevali bomo tudi ukrepe zelene trgatve in tudi ostale promocijske aktivnosti na vinskem področju," je napovedal minister.