Po podatkih Eurostata je konec lanskega leta v Sloveniji živelo 99.523 ljudi, starejših od 80 let. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Prosenc
Po podatkih Eurostata je konec lanskega leta v Sloveniji živelo 99.523 ljudi, starejših od 80 let. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Prosenc

1. oktober je svetovni dan starejših. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je konec lanskega leta v Evropski uniji živelo skoraj 27 milijonov prebivalcev, ki so dopolnili 80 let. To je sedem milijonov več, kot jih je bilo pred desetletjem oz. konec leta 2005.

Njihovo število oz. delež v celotni populaciji se je povečal v vseh članicah EU-ja. V evropskem povprečju njihov delež predstavlja 5,3 odstotka celotnega prebivalstva. To pomeni, da je približno vsak dvajseti prebivalec EU-ja star 80 ali več let.

V zadnjem desetletju se je povečala tudi pričakovana življenjska doba osemdesetletnikov, in sicer z 8,4 na 9,5 let, kot je znašala v letu 2014. Največ starejših ljudi, v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, imajo sredozemske države, na prvih treh mestih so namreč Italija, Grčija in Španija.

Slovenija v zlati sredini
Slovenija je po deležu osemdesetletnih prebivalcev in starejših v sredini EU-držav, na 14. mestu, medtem ko je dve mesti višje pri njihovi pričakovani življenjski dobi. Osemdesetletniki v Sloveniji imajo v povprečju pred seboj še osem let življenja oz. 6,7 pri moških in 8,5 let pri ženskah. Sicer pa je konec lanskega leta, po podatkih evropskih statistikov, v Sloveniji živelo 99.523 ljudi, starejših od 80 let, skoraj sedemdeset odstotkov (69,5 odstotka) pa predstavljajo ženske.