Trgovci s tunami so predstavili raziskavo o prehranjevalnih navadah Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Trgovci s tunami so predstavili raziskavo o prehranjevalnih navadah Slovencev. Foto: MMC RTV SLO

Podjetje Bolton Alimentari in njegov slovenski predstavnik Bolton Adriatic, ki sta javnosti morda bolj poznana kot tržnika konzerviranih tun Rio Mare, sta predstavila svoj družbenoodgovorni projekt Odgovorna kakovost o zavezah podjetja do okolja, trajnostnega razvoja in ohranjanja morskega ekosistema. Ob tem pa je bila v sodelovanju z Mediano napravljena raziskava o prehranjevalnih navadah Slovencev.

Rezultati raziskave, morda za koga tudi malce presenetljivi, so pokazali, da več kot tri četrtine prebivalcev Slovenije uživa vsaj tri obroke na dan. Večina za hrano zapravi od 100 do 200 evrov mesečno. Zelenjavo in sadje dnevno uživata približno dve tretjini vseh anketirancev, medtem ko meso in sladkarije dnevno uživa manj kot tretjina. Dve tretjini vprašanih pa denimo popijeta vsaj dva litra tekočine na dan. 58 odstotkov vprašanih se je tudi izreklo, da gojijo sadje.

Najpogostejša pijača je voda
Med zanimivejšimi mnenji in navadami glede prehrane Slovencev so tudi izsledki, da skoraj tri četrtine anketiranih meni, da sta sadje in zelenjava predraga ali da jih skoraj dve tretjini kupuje slovenske izdelke, če so le ti na voljo.

Med pijačami, ki jih konzumiramo na dnevni ravni, je na prvem mestu voda, nato pa sledita sladkana in nesladkana kava. Na drugi strani pa se je več kot 45 odstotkov sodelujočih v raziskavi izreklo, da kave nikoli ne pijejo. Z izključno ekološko ali organsko hrano pa se prehranjuje nekaj več kot 10 odstotkov vprašanih.

Večina ljudi zdravo živi
Raziskava Mediane je vsebovala tudi nekaj vprašanj, povezanih z življenjskim slogom in zdravjem prebivalstva. Skoraj 87 odstotkov vprašanih se je izreklo, da zdravnika obišče šele, ko so resno bolni, več kot 78 odstotkov pa jih meni, da so na splošno zdravi. Skoraj 54 odstotkov vprašanih pa tudi meni, da zdravo živijo.

Med tistimi, ki menijo drugače, je večina za svojo največjo prepreko k zdravemu življenjskemu slogu omenila premalo telesne vadbe in gibanja ter visoke cene "zdrave" hrane. Med svojimi zdravstvenimi težavami so na prvem mestu navajali debelost, visok krvni tlak in povišan holesterol.

Skrb zaradi podražitev hrane
Med največjimi tegobami, ki bodo v prihodnje prizadele prebivalce Slovenije, so tudi napovedane podražitve hrane. Po spletni raziskavi, ki jo je izvedel Interstat, je zaradi napovedanih podražitev hrane do določene mere 54 odstotkov anketirancev zaskrbljenih, 42 odstotkov pa celo zelo zaskrbljenih.

Dve tretjini anketiranih kupcev je navedlo, da so v zadnjem času postali varčnejši, a se pri nakupih hrane posebej ne omejujejo. 27 odstotkov pa jih mora zelo skrbno preveriti, kaj si lahko privoščijo, in se pri nakupih hrane občasno tudi omejujejo.

Dobrih 70 odstotkov vprašanih ocenjuje, da jih bodo najbolj prizadele podražitve sadja in zelenjave ter mesa in mesnih izdelkov, več kot polovica vprašanih pa meni, da bodo najbolj prizadeti zaradi podražitev mleka in mlečnih izdelkov ter kruha, žita in žitnih izdelkov.

Zaradi napovedanih podražitev bo približno polovica vprašanih (53 odstotkov) negativne posledice podražitev poskušala omiliti tako, da bo dejavneje spremljala znižanja, akcije, ugodne ponudbe ter primerjala cene pri različnih trgovcih. Okoli 40 odstotkov vprašanih pa bo pogosteje nakupovalo v diskontnih trgovinah.

Gregor Cerar