V okolici DZ-ja je po napadih na poslance policija okrepila prisotnost. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
V okolici DZ-ja je po napadih na poslance policija okrepila prisotnost. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Direktor policije Anton Olaj. Foto: BoBo/Borut Živulović
Direktor policije Anton Olaj. Foto: BoBo/Borut Živulović

Policija je takrat obravnavala več prijav zaradi ponižujočih ravnanj in groženj poslancem državnega zbora (DZ). Iz poročila o nadzoru izhaja, da sektor uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana med drugim ni pripravil načrta varovanja in niti ocene tveganja, ki da je sestavni del načrta.

Poročilo o nadzoru je direktor policije Anton Olaj na mizo sicer dobil že v petek, 16. julija, a so rezultati nadzora postali znani šele v ponedeljek, saj sta imela nadzirani enoti čas za pripombe.

Kot je poročal Robert Škrjanc za Radio Slovenija, iz poročila o nadzoru izhaja, da so bile pri delu policistov in same Policijske uprave Ljubljana ugotovljene določene pomanjkljivosti in nepravilnosti. Predvsem PU Ljubljana v konkretnih okoliščinah, povezanih s protesti petega, šestega in sedmega julija 2021 v Ljubljani, ni v zadostni meri opravil svojih nalog usmerjanja in usklajevanja dela območnih policijskih postaj. Sektor uniformirane policije na PU-ju Ljubljana tako v konkretnih primerih ni dovolj spremljal, analiziral, proučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda. Prav tako ni pripravil načrta varovanja in niti ocene tveganja. Ugotovljena je bila tudi pomanjkljiva in premalo učinkovita komunikacija med policijsko upravo in Centrom za varovanje in zaščito.

Sorodna novica Primere groženj in pljuvanja poslancev v obravnavo prevzeli kriminalisti

Zadevo preiskujejo kriminalisti

Primere napadov na poslance je sicer že prevzela kriminalistična policija. Na policiji po Škrjančevem poročanju namreč ocenjujejo, da številčnost napadov na poslance nakazuje na to, da ni šlo le za posamezne izraze nezadovoljstva s poslanci, ampak da je v ozadju tudi poskus vplivanja nanje in njihovo glasovanje, kar je nesprejemljivo. Na ministrstvu naj bi zato tudi preverili, ali obstajajo dovolj močne pravne podlage za odločnejše ukrepanje proti napadom na poslance, in če ne, bodo po potrebi predlagali tudi ustrezne popravke zakonodaje. PU-ju Ljubljana in Centru za varovanje in zaščito pa je bila že naložena izvedba določenih ukrepov, s katerimi bi odpravili ugotovljene pomanjkljivosti. Sprožen pa je tudi postopek ugotavljanja odgovornosti, ki pa še poteka.

Odprava pomanjkljivosti

Za odpravo navedenih pomanjkljivosti in izboljšanje organizacije dela so policijskima enotama naložili izvedbo določenih ukrepov. Sprožili so tudi postopek za ugotavljanje odgovornosti, ki pa še poteka.

Olaj je strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito odredil zaradi pomislekov o pasivnosti policistov pri varovanju DZ. Gre za fizične in verbalne napade na nekatere poslance po sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih.

Nadlegovanja in groženj so bili med drugim deležni poslanci SDS-a Mojca Škrinjar, Alenka Jeraj ter Janez Moškrič, poslanca NSi-ja Jožef Horvat in Tadeja Šuštar ter poslanec in predsednik SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti. Ravnanje posameznikov so obsodili tako v koalicijskih kot opozicijskih vrstah.