"Policija spoštuje in varuje pravico do javnega izražanja mnenj, vendar pozivamo, da se to dela dostojno in s tem ne posega v pravice drugih," je v javnem pismu po nadlegovanju, ki so ga bili pred DZ-jem prejšnji teden deležni nekateri poslanci, zapisal generalni direktor policije. Foto: Vlada RS/Twitter

"V tem in preteklem tednu so policisti Policijske postaje Ljubljana Center obravnavali več ponižujočih ravnanj in groženj, ki so bile storjene na škodo številnih poslancev Državnega zbora," je v javnem pismu, ki ga je delil tudi na Twitterju, zapisal generalni direktor policije Anton Olaj. Kot je dodal, je policija je zaradi tega izvedla več ukrepov za zaščito varovanih oseb in okrepila varovanje okolice DZ-ja ter zaposlenih, glede na družbeno nevarnost, intenziteto napadov, pritiskov in žaljivih ravnanj pa je primere v obravnavo prevzela kriminalistična policija.

Sorodna novica Po sprejetju zakona o nalezljivih boleznih več poslancev deležnih zmerjanja in pljuvanja

"Trenutno imamo v obravnavi šest takšnih ravnanj. Od tega štiri obravnavamo kot kaznivo dejanje grožnje, dve pa kot prekrška zoper javni red in mir," je v izjavi za medije dejal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU-ja Ljubljana Stojan Belšak. Pojasnil je, da so v nekaterih primerih storilci že znani, v nekaterih pa kriminalisti obvestila še zbirajo, saj vse grožnje niso bile izrečene neposredno, ampak so nekatere poslanci prejeli tudi prek elektronske pošte. "V teh primerih je za ugotavljanje storilca kaznivega dejanja potrebna dodatna kriminalistična preiskava," je dejal.

Pri fizičnih napadih so storilci znani, izhajajo pa iz določenih skupin, ki javno izražajo nestrinjanje z dogodki, ki so se odvijali v zadnjem tednu, je dejal Belšak in dodal, da kriminalisti v teh primerih izvajajo postopke in da bodo vsi storilci tudi procesirani.

"Vsekakor lahko ta kazniva dejanja, ki so se v zadnjem tednu močno intenzivirala, povezujemo z določenimi dogodki, ki so bili v zadnjem tednu obravnavani ali v DZ-ju ali na drugih državnih organih. Gre za določene sprejeme zakonov in referendum," je dejal Belšak. Ob tem je poudaril, da kriminalisti dejanja skupin, ki so grozile in nadlegovale poslance, povezujejo tudi s tem, da so na ta način poskušali vplivati na odločitve predstavnikov zakonodajne oblasti.

Grožnje in napadi na poslance

Predlog za pregon mora podati oškodovanec sam

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je napade označil kot nedopustne, v petek je sklical tudi posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem so se poenotili, da je treba režim varovanja "v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati". Zorčič je omenil je tudi možnost vložitve kazenske ovadbe.

Kot je ob tem podaril Stojan Belšak, gre za kazniva dejanja grožnje, ki se preganja na predlog za pregon. "Tega ne more podati, recimo, predsednik DZ-ja v imenu poslancev, ampak samo konkretno vsak poslanec, ki je bil deležen takšnega dejanja," je pojasnil.