Središče Ljubljane iz zraka. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Središče Ljubljane iz zraka. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci

Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je na novinarski konferenci pojasnil eno izmed napovedi, ki jih je v petek izrekel notranji minister Aleš Hojs.

"Ti ukrepi so dobronamerni in govorijo o tem, kaj bomo morali storiti takrat, ko bo bolezen začela napredovati hitreje."

V pripravi je ukrep, da bi morali ostati na ozemlju lastne občine. Ta ukrep se zdaj pripravlja, je v medresorskem usklajevanju, je pojasnil Kacin.

Pripravljajo ga tako, da bo "čim bolj življenjski". "Da vam ne bi onemogočil življenja, da vam ne bi onemogočil prihajanja na delo, da ne bi povzročil težav pri oskrbi vaših staršev oziroma ljudi, za katere morda skrbite na ozemlju druge občine."

Kacin je še pozval prebivalce, naj bodo odgovorni in ta konec tedna ne "okupirajo turističnih središč". "Če bo gneča, nismo dosegli ničesar," je poudaril.

Hojs je v petek na novinarski konferenci dejal: "Prepričan sem, da se bo kmalu izkazalo, da bo treba v tem odloku kaj popraviti. Vse, kar bomo popravljali, bomo to storili zato, da bomo zagotovili dodatno varnost. Morda bo treba gibanje omejiti na posamezne občine. To pomeni, da se bomo lahko gibali samo znotraj posamezne občine. To pomeni, da bosta lahko prehajanje v počitniške hiše, hoja v gore kmalu omejena, odvisno od spoštovanja odloka v prvi fazi."

Kacin: Hojs vsadil črva, da ljudje razmišljajo

Za TV Dnevnik še ni razkril podrobnosti glede ukrepa, ki ga pripravlja vlada, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah: "Notranji minister Aleš Hojs je s tem pravzaprav 'vsadil črva', da ljudje razmišljajo, da bo treba omejiti gibanje še bolj."

"Pripraviti se moramo na trenutke, ko bo bolnikov bistveno več, ko se bomo zavedali, da enostavno ne moremo in ne smemo nikamor, če se le da," je poudaril. Dodal je, da bo to soočenje z boleznijo izjemno zahtevno.

Od česa pa je odvisno, kdaj bodo ti ukrepi sprejeti? "Od širjenja bolezni. Od razvoja dogodkov po Evropi in v naši neposredni soseščini. Ukrepi se pripravljajo na zalogo, ne moremo nekaj razglasiti takrat, ko potrebujemo, ne moremo in ne smemo improvizirati."

Novinarska konferenca vlade

Vrtovec: Preskrba z električno energijo zagotovljena

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v izjavi za javnost v Ljubljani glede omejevalnih ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, posvaril, da se ti ne bodo sprostili, dokler ne bo zajezena širitev koronavirusa oziroma dokler ne bo dovolj zaščitne opreme.

"To pa brez zaščitnih mask ni mogoče, saj bi se virus širil naprej," je dejal minister za infrastrukturo in dodal, da so v petek ustanovili koordinacijsko skupino za pomoč prevoznikom pri nemoteni dobavi nujno potrebnega blaga.

Obenem je zagotovil, da je cilj njegovega resorja, da pokvarljivo blago v tovornjakih na meji ne sme ostajati, a da je oteževalna okoliščina, ker "vse države delajo po svoje, da v njihovih državah ne bi prihajalo do težav".

Vseeno Vrtovec poudarja, da koridorji in konvoji za transport v državi delujejo, dodaja pa, da bo Slovenija tovornjakom dovolila vstop iz Italije, če bo to storila tudi Hrvaška in spuščala tovornjake v državo, saj ne želi, da bo Slovenija postala žep, kjer bi obtičale dolge kolone.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Poudaril je še petkov ukrep vlade za znižanje plačil elektrike v 850.000 slovenskih gospodinjstvih in 90.000 podjetjih. Pravi, da bo do konca maja znesek na položnicah nižji za 27 odstotkov, kot so se dogovorili z dobavitelji električne energije.

"Nižje položnice bodo občutili predvsem socialno šibkejši, čeprav se 27 odstotkov ne sliši veliko, lahko s tem marsikoga v težkih časih razbremenimo," je še dodal Vrtovec, ki se je slovenskemu elektrogospodarstvu zahvalil za razumevanje in slogo v hitri pripravi ukrepov v boju z novim koronavirusom.

Minister je v izjavi, ki je potekala brez navzočnosti novinarjev, ki so lahko oddali vprašanja prek elektronske pošte, zatrdil, da je ključna oskrba z energijo. Zagotovil je, da je ta nemotena in bo takšna tudi v prihodnje.

Kot je dejal, se na vladi zavedajo, da z ukrepi posegajo v življenje ter delo ljudi in v poslovanje podjetij, a pri svojem delu skušajo biti sorazmerni, saj veliko manevrskega prostora v teh zahtevnih časih ni.

Iz občine Kanal poročajo o druženjih večjih skupin pri bencinskih servisih

Čeprav občinski štabi civilne zaščite posvečajo veliko pozornosti obveščanju občanov, vsi še vedno ne spoštujejo vseh odredb in prepovedi, ugotavljajo v regijskem štabu civilne zaščite za severno Primorsko. Iz občine Kanal tako še naprej poročajo o druženjih večjih skupin pri bencinskih servisih kljub večkratnemu posredovanju policije.

Kmalu ukrep ostajanja v občini
Kako odloke upoštevajo Ljubljančani