"Pri takšni ali drugačni odločitvi je primerno upoštevati strateški, varnostni in finančni interes Slovenije," je poudaril Jerovšek. Foto: RTV SLO

Naj gre za kakšnega čuvaja, recimo v Ameriko, v Belo hišo, ali pa za vrtnarja, če mu bodo zaupali tisto ta malo motikco.

Zmago Jelinčič o Borutu Pahorju
Franco Juri
"Če bo zatočišče ponujeno enemu, bo to na simbolni in konkretni ravni že velika gesta," meni Franco Juri. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da so zaporniki pač nezakonito pridržani in jda im ni bilo sojeno. Če smo za človekove pravice, smo za človekove pravice.

Darja Lavtižar Bebler

Vlada bo danes predvidoma sprejela novelo zakona o tujcih, s čimer bo zagotovljena pravna podlaga, da bo naša država lahko sprejela katerega izmed zapornikov iz Guantanama. Kaj pa o tem menijo v političnih strankah? MMC je preveril, kakšna so njihova stališča.

Jelinčič: Pahor naj gre za vrtnarja v Belo hišo
Najostrejši med sogovorniki je bil predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. "To, kar se gre slovenska vlada, je čisto navadna svinjarija. A zdaj tisto, česar Američani nočejo vzeti, in tam, kjer so oni sami zasvinjali, v tem primeru pa bo Slovenija morala 'pucati'? Ni šanse. Ni šanse! In to je navadna svinjarija. Kaže na prekleto hlapčevsko držo našega premierja Pahorja, ki bi že zdavnaj moral odleteti. Naj gre za kakšnega čuvaja, recimo v Ameriko, v Belo hišo, ali pa za vrtnarja, če mu bodo zaupali tisto ta malo motikco," je dejal.

Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic je pojasnil, da trenutno še ne more govoriti o zadevi v imenu stranke, do vprašanja pa se bodo opredelili, ko bo predlog zakona prišel v državni zbor. Pojasnil je, da osebno sprejemu zapornikov iz Guantanama ni naklonjen, ob tem pa posebej poudaril, da je to izključno njegovo mnenje.

Jerovšek: Ne gre za zavezništvo
Jože Jerovšek, poslanec SDS-a, je pojasnil, da je WikiLeaks razkril, da je za možnost rokovanja s predsednikom Obamo sprejem osumljencev ponujal sam predsednik vlade Borut Pahor, kar naj bi kazalo, da takšno ravnanje ni povezano z zavezništvom, ampak predvsem z možnostjo promocije slovenskih funkcionarjev.

Prepričan je, da je glede na to, da Američani zavračajo sprejem zapornikov, cena verjetno previsoka, "saj se bo varnostno tveganje Slovenije na zemljevidu Al Kaide s tem povečalo. Vlada nam doslej ni predstavila kakšnih ponujenih strateških kompenzacij, ki bi upravičevale bližnjice gospoda Pahorja. Gre za zelo resno temo, ki se ji v opoziciji ne izmikamo, vendar pa morajo biti pri takšni ali drugačni odločitvi primerno upoštevani strateški, varnostni in finančni interesi Slovenije," je poudaril.

Juri: Guantanamo je sramota za zahodni svet
Joško Godec
, vodja poslancev DeSUS-a, je zatrdil, da v poslanski skupini o tem še niso razpravljali, bodo pa v prihodnje poskusili poenotiti stališče. "Je pa to zanimiva tema. Potrudili se bomo, da boste čim prej dobili odgovore," je dodal.

"Mi smo od samega začetka predlagali takšno stališče, ki bi omogočilo zaprtje Guantanama, ki je nujno, saj je sramota za zahodni svet. Mislim, da je prav, da se demokratične države angažirajo in da lahko sprejmejo te osebe, ne kot zapornike, ampak kot svobodne državljane. To bi bilo izvedljivo. Za nas bi bilo še bolje, če ne bi bila Slovenija vpletena v nobeni vojni in bi bilo bistveno bolje, če se ne bi zgodil WikiLeaks, ker bi morali mi to urediti že pred WikiLeaksom. Kot država, ki je zahtevala zaprtje Guantanama, lahko ponudimo zatočišče sprejemljivemu številu nekdanjih ujetnikov. Če bo to ponujeno enemu, bo to na simbolni in konkretni ravni že velika gesta. Naše mnenje torej ni odklonilno," pa je pojasnil Franco Juri, vodja poslanske skupine Zaresa.

Presečnik: Smo zelo zadržani glede tega vprašanja
Jakob Presečnik
, vodja SLS-ovih poslancev je zatrdil, da so v stranki zahtevali sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko na to temo, saj po njegovih besedah ne vedo niti tega, kakšna naj bi bila sprememba zakona. Kot pravi, so glede spremembe zakona zelo zadržani. Menijo namreč, da je treba predvideti tudi posledice takega ravnanja za državo.

Poudaril je, da pri tem vprašanju ne gre za posameznike, temveč za eventualne posledice in za to, kam bo uvrščena Slovenija, če bo sprejela kakšnega posameznika. "Smo zelo rezervirani do tega vprašanja. Ne vemo pa točno, kakšen bo ta zakon. Ko bo predlog zakona na vladi sprejet, bomo lahko komentirali," je dodal.

Članica poslanske skupine SD-ja Darja Lavtižar Bebler je povedala, da ne pozna uradnega stališča stranke, saj ni bila na nobenem stranskarskem sestanku, na katerem bi obravnavali to temo. Poudarila pa je, da se osebno s sprejemom zapornikov ne strinja. "Temu nasprotujem, ker sploh ne vem, kakšen status dejansko imajo ti ljudje, saj niso ne zaporniki, ne obsojeni, niti niso v priporu. Američani jih očitno nočejo sprejeti v svojo državo. Verjetno imajo razloge za to. Ne vem, ali je bila pri nas tudi varnostna situacija kaj ocenjena, če se bi se zgodilo, da pride sem. Mislim, da so zaporniki pač nezakonito pridržani in jim ni bilo sojeno. Če smo za človekove pravice, smo za človekove pravice," je poudarila.

Naj gre za kakšnega čuvaja, recimo v Ameriko, v Belo hišo, ali pa za vrtnarja, če mu bodo zaupali tisto ta malo motikco.

Zmago Jelinčič o Borutu Pahorju

Mislim, da so zaporniki pač nezakonito pridržani in jda im ni bilo sojeno. Če smo za človekove pravice, smo za človekove pravice.

Darja Lavtižar Bebler