Stranka bo uradno ustanovljena na kongresu januarja 2022, predsedovala ji bosta Uroš Macerl in Urša Zgojznik. Stranko Vesna je podprl tudi predsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz. Foto: BoBo
Stranka bo uradno ustanovljena na kongresu januarja 2022, predsedovala ji bosta Uroš Macerl in Urša Zgojznik. Stranko Vesna je podprl tudi predsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz. Foto: BoBo

Po besedah Urše Zgojznik, sicer predsednice Ekologov brez meja, stališča in program stranke temeljijo na štirih stebrih. To so okolje, demokracija in transparentnost, enakost in socialna pravičnost ter ustvarjalnost. Kot je dejala, oblast pripada ljudstvu. Gospodarstva ne bodo uničili, ampak mu bodo "dali novega vetra zelenih energij, očistili bodo vode, izboljšali kakovost hrane, preprečevali odpadke in zagotovili delovna mesta, na katera bodo ljudje ponosni".

Sorodna novica "Povezava civilne družbe, ki je zmagala na referendumu o vodah, je lahko težava za levo sredino"

"Družbena pravičnost za nas pomeni dostopno javno zdravstvo, družbeno pravičnost za nas predstavljajo pravični davki in tudi boj proti korupciji in izogibanju plačila davkov," je dejala. Po njenih besedah se teh tem ne bojijo, ampak menijo, da družba, ki se z njimi ne bo spopadla, ne bo uspela. Pri tem je poudarila, da so ljudje akcije ter delujejo odprto in vključujoče, transparentno in demokratično.

"Vesna živi v Sloveniji, je polna življenja, ima rada naravo, hodi v hribe, kolesari. Vesna je tudi tista, ki se bori za svoje ideje, za jutri, za prihodnost, uživa v razpravi, išče rešitve," je stranko opisala Zgojznik. Komentirala je tudi izbor imena. Razlog za ime Vesna je ta, "da imamo zelenega zavajanja tudi mi vrh glave in je enostavno treba doseči odmik, se vrniti nazaj k ljudem", je povedala. Zato so se odločili za žensko osebo, "ki pooseblja pomlad, ki pooseblja žensko energijo in drugačno vodenje".

Urša Zgojznik ja poudarila še, da se bo stranka zavzemala za enakopraven odnos žensk v družbi. "Naš položaj v družini, v službi, pravica do splava in zaščita pred nasiljem vseh vrst sta nedotakljivi." Dodala je, da se je stranka Vesna odločila, da izstopi iz tihe množice "in uničevanju narave, zastrupljanju medosebnih odnosov, bogatenju izbrane skupine, korupciji in sistemu, ki je povsem pozabil na mlade, starejše in predvsem prihodnje generacije, reče dovolj".

"Ne levi, ne desni, ampak Zeleni"

Kot je dejal Uroš Macerl, sicer predsednik društva Eko krog, so v stranki ljudje, ki se že leta ukvarjajo z okoljskimi in družbenimi vprašanji in ne verjamejo več praznim obljubam. Čeprav so se ob pojavu stranke pojavila razvrščanja tako na skrajno levo kot desno, Macerl sporoča, da je stranka zelena. "Ni dvoma, kako si predstavljamo demokracijo, enakopravnost, nedotakljivost pravic žensk, socialno pravičnost in boj za okolje."

Poudaril je, da stranko gradijo od spodaj navzgor in da to ni stranka enega obraza, ni "stranka Urše ali Uroša". "Verjamemo, da lahko s kulturnim dialogom, znanjem, vizijo verodostojnostjo in izkušnjami, ki smo jih pridobili na nacionalnem in lokalnem nivoju, politiko vodimo vključujoče in drugače," je povedal. Poudaril je, da niso ne levi ne desni, ampak zeleni.

Macerl je napovedal, da je njihov cilj izboljšati okolje, v katerem živimo. "Želimo živeti v svobodni, odprti in odgovorni družbi, kjer mediji, državna politika in institucije delujejo neodvisno in v dobro vseh nas. Želimo živeti ob zagotovljeni enakopravnosti in družbeni pravičnosti," je dejal.

Nova stranka Vesna: Ne leva ne desna, ampak zgolj zelena

Novo stranko podpira tudi Evropska zelena stranka

Podporo novi zeleni stranki je v Tivoliju izrazil tudi predsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz. Poudaril je, da so velike in uspešne zelene stranke v Evropi zgrajene na iniciativah civilne družbe, ženskih in mirovnih gibanjih. "Ta projekt je zgrajen na civilni iniciativi, vodijo ga ljudje, ki so spoštovani in so skozi leta dokazali, da mislijo resno, da svojo energijo in čas investirajo v varovanje okolja ter se borijo za pravice državljanov in okolja po vsej Sloveniji."

Od drugih strank se po besedah ustanoviteljev razlikujejo po močni podpori evropskih zelenih in programu, ki temelji na vrednotah zelenih strank po celi Evropi. Po Macerlovih besedah je razlika tudi v tem, da želijo delati z ljudmi in ne zgolj za ljudi.

"Skok v politiko je v tem trenutku kot skok v greznico"

"Če politika kdaj potrebuje spremembe, jih potrebuje zdaj," je prepričan Macerl. "Raven komunikacije, kršenje vseh pravil, okoljska politika, ogrožanje demokratičnih temeljev države, korupcija v milijardah, ne v milijonih, in izrazito negativen "imidž" politike." S takšnim stanjem je po mnenju Macerla treba presekati. Negativna podoba po njegovih besedah sedanjo politiko varuje in ohranja, saj poštene ljudi odvrača od vstopa vanjo. "Vstop v politiko je v tem trenutku kot skok v greznico. Odločili smo se, da zavestno opravimo ta skok." O povezovanju z ostalimi strankami predstavnika nastajajoče stranke nista želela govoriti, Zgojznik je dejala le, da se ne bodo povezovali s tistimi, ki ne delijo njihovih vrednot in vizije.

V slovenskem prostoru je sicer vzniknilo že kar nekaj zelenih strank. Ime z najdaljšo tradicijo Zeleni Slovenije nosi stranka pod vodstvom Andreja Čuša, ki s trenutno vlado sodeluje kot državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Maja letos je bila ustanovljena Stranka zelenih dejanj (Zdej), ki jo vodi nekdanji okoljski minister Jure Leben. Februarja 2020 je moravški župan Milan Balažic ustanovil stranko Zelena dežela (ZaDa), ki bi prav tako lahko dejavno nastopila na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

Na politično prizorišče stopa nova zelena stranka Vesna