Bajram Begaj in Nataša Pirc Musar. Foto: STA/Nebojša Tejić
Bajram Begaj in Nataša Pirc Musar. Foto: STA/Nebojša Tejić

Nataša Pirc Musar in Bajram Begaj sta se strinjala, da med državama obstaja še kar nekaj priložnosti za nadaljnje sodelovanje, zlasti na področju izobraževanja, gospodarstva, kmetijstva, energije, turizma, infrastrukture in varstva okolja, so sporočili z urada predsednice. Dodali so, da bosta državi te dni podpisali sporazum o sodelovanju na področju varstva pred naravnimi nesrečami.

O priložnostih za krepitev sodelovanja in o procesu približevanja Albanije Evropski uniji se je predsednica v Tirani pogovarjala tudi s predsednikom albanske vlade Ramo in predsednico parlamenta Nikollo. Ob tem je poudarila, da je Slovenija naklonjena albanski pobudi za oprostitev šolnin albanskim študentom. Izrazila je upanje, da bo predlog sporazuma o tem kmalu zaživel v praksi.

Sorodna novica Nataša Pirc Musar v Tirani odprla nove prostore slovenskega veleposlaništva

Nataša Pirc Musar je med obiskom albanskega parlamenta tudi nagovorila poslance. V govoru je poudarila tri ideale, h katerim bi morali stremeti, in sicer demokracijo, ohranitev svobode in človekovo dostojanstvo. Po njeni oceni je v tem kontekstu mednarodna skupnost na prelomnici med zlom in dobrim.

Predsednica je že v sredo z Begajem slovesno odprla nove prostore slovenskega veleposlaništva v Tirani in se udeležila koncerta orkestra albanske radiotelevizije RTSH. V petek, na zadnji dan obiska, bo na predstavitvi projekta izgradnje novega poslovnega objekta podjetja M Sora v Vori, nakar si bo v spremstvu častnega konzula Slovenije v Albaniji Gencija Likoskendaja ogledala še slovenski častni konzulat v Draču.