Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Seveda je treba za varnost vedno poskrbeti, ampak mislim, da to ne bo rešilo jedra težave. Predvsem pa sem prepričana, da v Sloveniji ni bilo takšnih dejanj, da bi bila povečana varnost potrebna, da bi bilo več policistov pred šolami. To ni dober signal, mislim, da je treba zadevo reševati drugje," je Nataša Pirc Musar povedala ob robu dogodka ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva v Gornjem Suhorju pri Vinici.

Nataša Pirc Musar je povedala, da je pred nekaj tedni sodelovala na razpravi o različnih odvisnostih. Pri tem jo je pretresel podatek, da po analizah štirje odstotki odvisnikov od drog postanejo agresivni, hkrati pa je agresivnih kar 32 odstotkov odvisnikov od računalniških iger.

"To so teme, ki jih moramo naslavljati, predvsem se moramo v šolah več pogovarjati o tem, seveda brez staršev tudi ne bo šlo. Primarno je tisto, kar moramo doma, v družini sporočiti svojim mladim, kaj je naš vzor, kaj so vrednote, ki jih moramo živeti, šola pa mora tudi dodati svoj piskrček," je dodala.

Povečana prisotnost policije v okolici šol

Fotografija je simbolična. Foto: PU Kranj
Fotografija je simbolična. Foto: PU Kranj

Predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje so se glede tragičnih dogodkov v Srbiji s policisti v petek dogovorili, da bo v okolici slovenskih šol začasno povečana navzočnost policije. Policisti so pripravljeni na sodelovanje z vodstvi šol, da bi se skupaj dogovarjali o možnostih zgodnjega odkrivanja tveganja za morebitne pojave nasilja.

Policija zaradi zagotavljanja varnosti podrobnejših lokacij nadzora ne razkriva.

"Dokler bo obstajala resnost groženj, toliko časa bo policija na neki način zagotavljala povečano prisotnost v okolici in hitrejšo odzivnost na morebitne grožnje," je za TV Slovenija povedal vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec.

Policisti ne bodo kazali represije. "Osebno mislim, da bi prišli v stanje, ko bi v šole postavljali detektorje kovin, varnostne službe in druge zelo vidne varnostne ukrepe, da smo bitko že izgubili," je dodal.

Policisti se z vso resnostjo odzivajo na vsako prijavo, informacijo, obvestilo, so zatrdili na GPU-ju. Zagotavljajo, da ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora, pa tudi resnosti groženj. Ob tem so na policiji poudarili, da vsaka informacija še nujno ne pomeni resne grožnje.

Policija v zadnjih dneh intenzivneje sodeluje z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov in strokovnimi delavci. To sodelovanje vključuje skupne preglede in osvežitve varnostnih ocen ter svetovanje, kako ravnati v primeru morebitnih groženj in povečanih tveganj.

V okviru rednega dela so, glede na ocenjene varnostne razmere, tudi povečali svojo prisotnost v okolici osnovnih in srednjih šol, niso pa zaradi tega angažirali dodatnih policistov, so v sporočilu za javnost zapisali na GPU-ju. Za povečano prisotnost policistov so se po tragičnih dogodkih v Srbiji v petek dogovorili z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje.

Poleg tega policija že ves čas sodeluje pri preventivnih aktivnostih in projektih. Policisti tako svetujejo in opozarjajo na določene nevarnosti in tveganja ter spodbujajo odgovorne v vzgojno-izobraževalnih zavodih k takojšnjemu odzivu, še toliko bolj pa ob morebitnih pojavih groženj ali dogodkih z elementi nasilja.

Pri izvajanju preventivnih dejavnosti veliko pozornosti posvečajo ozaveščanju otrok in mladostnikov s ciljem odvračanja nasilne komunikacije in nasilnih dejanj. Tudi na spletni strani policije je objavljenih veliko informacij, napotil in nasvetov za otroke ali mladostnike, kako naj ravnajo, če se znajdejo v vlogi žrtev medvrstniškega nasilja. Policisti se odzivajo tudi na potrebe staršev, učiteljev, športnih klubov in drugih institucij, ki zaznavajo tovrstno problematiko.

"Pomembno sporočilo želimo prenesti tudi staršem, ki so s svojim obnašanjem v prvi vrsti zgled otrokom. Zanje morajo skrbeti, jih vzgajati, učiti, pri čemer je ključno, da se z otroki pogovarjajo, kaj je sprejemljivo obnašanje in kaj ni," so pozvali.

Starše pozivajo, da zavzamejo odločno stališče proti nasilju in da otrokom postavijo jasne meje dopustih ravnanj, dejanj, izjav ... Predvsem pa morajo otroci dobiti sporočilo, da se v primeru kakršnih koli težav vedno lahko obrnejo na svoje starše ali druge odrasle, ki jim bodo takrat lahko pomagali. Otrok naj bo zato slišan, še preden se težave pojavijo, saj bo le tako vedel, da bo slišan in zaščiten v vseh situacijah, v katerih se bo znašel, so navedli na GPU-ju.

Različni odzivi na poostren nadzor policije v okolici šol
Sorodna novica Zaradi groženj zavarovali dve šoli v Trbovljah, v okolici šol začasno večja navzočnost policije

Prijava na mariborsko policijo

Na eni od mariborskih šol so v petek v roke dobili skico dela šole z nekaterimi podatki, kar je spominjalo na dogajanje prejšnji teden v Beogradu, kjer je storilec pred napadom na šoli pripravil skico s potekom napada.

"Čeprav naj bi po zatrjevanju učencev šlo za neresno in nepremišljeno dejanje, smo na dogodek v šoli takoj odreagirali zelo resno. Pogovorili smo se z učenci ter starši ter z nekaterimi oddelki učencev. Obvestili smo pristojne institucije in policijo, ki bo izvedla nadaljnje postopke," je ravnateljica povedala za portal Lokalec.si.

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se je nanašala na ravnanje mladoletnih, le-to pa bi lahko imelo znake groženj. V zvezi s tem še zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine, ki za zdaj ne kažejo ogroženosti otrok ali zaposlenih.

"Ob tem poudarjamo, da se policisti vedno z vso resnostjo odzovemo na vsako tovrstno prijavo in informacije v povezavi s tem, ki jih v zadnjem času v policiji prejemamo pogosteje, saj smo na tovrstno problematiko v lokalnem okolju bolj pozorni tudi zaradi tragičnih dogodkov, ki so se zgodili v bližini naše regije," so dodali.

Ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora, pa tudi resnosti groženj, pri čemer poudarjajo, da vsako prejeto informacijo preverijo, obenem pa vsaka prejeta informacija, zlasti ko se ta nanaša na nepremišljena ravnanja otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, še ne predstavlja nujno resne grožnje v njihovem okolju, so dodali.

Kako se z novimi okoliščinami spopadajo v Ljubljani

Na ljubljanskih osnovnih šolah so se v ponedeljek dopoldne z minuto molka poklonili žrtvam obeh strelskih napadov v Srbiji, je poročala TV Slovenija. Sledil je pogovor z učenci, v katerem so obsodili nasilje in otroke pozvali, naj se ob stiskah obrnejo na šolske delavce. "Imamo ničelno toleranco do vsakega nasilja. Zdi se mi prav, da to stalno ponavljamo, ne samo zdaj, ko se je zgodilo, ampak ves čas," je povedala ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek.

Za varnost na šoli je odgovoren ravnatelj in ponekod so si omislili varnostnike.

"Mi že tako ves čas sodelujemo z rajonskim policistom. Če je kar koli, ga pokličem ali pa se vnaprej informiram. Imamo stalno podporo in smo za to hvaležni. Če bo pa zdaj še to, bomo videli, ampak verjetno bo krajši čas," je povedala Urbančič Jelovšek.

Policijsko varovanje šol