Protestniki so se zbrali pred vhodom v Luko Koper.
Protestniki so se zbrali pred vhodom v Luko Koper. "Ne orožju skozi Luko Koper," sporočajo. Foto: BoBo/Tomaž Primožič
Foto: BoBo/Tomaž Primožič
Foto: BoBo/Tomaž Primožič

Pred koprskim pristaniščem je množica ljudi protestirala proti vplutju ladje Borkum. Trdijo namreč, da ladja prevaža orožje, ki je namenjeno v Izrael. Španske oblasti sicer navajajo, da je vojaški tovor namenjen na Češko, a 43 organizacij, med njimi Gibanje za pravice Palestincev in več slovenskih študentskih organizacij, temu ne verjame.

"Kljub večkratnim pojasnilom uprave za pomorstvo, da nima vzvoda za prepoved vplutja, in zagotovilom iz kabineta predsednika vlade, da tovor na ladji ni namenjen v Izrael, protestniki vztrajajo, naj ga pristojne službe, finančna in carinska uprava, pregledajo," je s protesta v Kopru za Prvi poročala Tjaša Škamperle.

Civilnodružbene organizacije so na protestu z vzkliki in sporočili na transparentih izrazili zavzemanje za mir in nasprotovanje vojaški zvezi Nato in oboroževanju. "Vsekakor je politika skrivanja tovora v naši republiki nevarna in nespoštljiva do lokalnega prebivalstva," je za Prvi povedala ena od protestnic oz. pohodnic, kot si sami pravijo.

"Območje okoli Kopra je postavljeno v nevarnost, ne le zato, ker gre za, kot jim pravijo, nevarne snovi, ampak ker bi bila v primeru večje eskalacije konflikta Luka Koper lahko legitimna vojaška tarča," je povedal drugi t. i. pohodnik.

"Slovenska vlada še vedno ladji ni prepovedala vplutja, niso niti povedali, kaj naj bi na ladji bilo," je dodala tretja sogovornica.

Kam gre orožje?

Ne glede na to, ali je orožje namenjeno v Izrael, na Češko ali nemara v Ukrajino, temu zbrani protestniki, okoli 50 jih je bilo, nasprotujejo. "Ladja Borkum bo v pristanišče predvidoma priplula jutri zjutraj, okoli 5. ure. Ker prevaža nevaren tovor, to je dejstvo, orožje, so ga morali posebej najaviti. Na obrambnem ministrstvu so povedali, da dovoljenja za tranzit vojaške opreme in orožja, če gre to v države članice EU-ja, ni treba izdati," je še poročala Škamperle.

Protest, ki je potekal razmeroma mirno, je iz zraka spremljal helikopter, na tleh pa okoli dvajset policistov, ki so protestnike opozarjali, naj ne ovirajo prometa pri vhodu v pristanišče.

Napovedan protest pred vplutjem ladje Borkum

Bo vlada preverila tovor ali pogledala stran?

Tudi propalestinske organizacije iz Španije in Nemčije slovensko vlado pozivajo, naj ustrezno preveri tovor na ladji Borkum, a vlada je prepričana, da je blago namenjeno na Češko, in ne v Izrael, zato ga, kot kaže, ne bo pregledala.

Ladja Borkum je zaradi pozivov palestinskih organizacij k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se ni ustavila v Cartageni v Španiji, kamor je bila prvotno namenjena, temveč se je usmerila proti Luki Koper, je za TV Slovenija poročala Vanja Kovač.

Je na ladji skrito orožje? Se papirji res ne ujemajo?

"Španski aktivisti imajo obveščevalca, ki jim je dal podatke o tovoru in tovorni list ladje Borkum. Potrdilo o končnem prejemniku, ki so ga na ladji pokazali, se ne ujema s temi podatki. To pomeni, da je na ladji dodatno orožje, ki je skrito. To so rakete, raketni motorji in razstrelivo, ki so po našem mnenju namenjeni v Izrael in jih je kupil IMi," je za TV Slovenija povedal Shir Hever, koordinator za embargo orožja BDS.

Lastnik podjetja IMI Systems je največje izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, ki tesno sodeluje z izraelsko vojsko. Čeprav je španska vlada zanikala, da bi bilo med tovorom tudi orožje za Izrael, v Levici prav zaradi tega podatka opozarjajo na možnost, da je del orožja vendarle namenjen v Izrael.

Ministrstvo za infrastrukturo pravi, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, je pa v pristojnosti Fursa, da preišče tovor, če bi se pojavil sum, da vsebina tovora ni skladna z listinami. Vendar pa slovenska vlada meni, da ni razloga za posredovanje.

"Po vseh informacijah, s katerimi razpolagam, lahko zatrdim, da gre tovor na Češko in nima nobene zveze z Izraelom," je za TV Slovenija povedal Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve in nacionalno varnost.

Tovor z ladje bo tako jutri nadaljeval pot po kopnem proti Češki, ladja Borkum pa pluje nazaj proti Španiji, je še poročala Vanja Kovač.

Foto: BoBo/Tomaž Primožič
Foto: BoBo/Tomaž Primožič

Poslanska pobuda Levice

Levica v poslanski pobudi poziva vlado, naj preveri navedbe španske propalestinske organizacije, ki trdi, da je na ladji Borkum, ki se bliža Luki Koper, orožje, namenjeno v Izrael. Pred samim vplutjem v pristanišče je v skladu z običajnim postopkom predvideno preverjanje vseh ustreznih dovoljenj.

Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Tudi v Levici opozarjajo na možnost, da je del orožja vendarle namenjen Izraelu. Navajajo podatke, da je v prevoz orožja vpleteno podjetje IMI Systems, katerega lastnik naj bi bilo največje izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, ki naj bi bilo tesen sodelavec izraelske vojske.

"Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se 'v nobenih okoliščinah' imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom," trdi Levica.

Na vlado je zato stranka danes naslovila poslansko pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnega koli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Vladi predlagajo tudi, da v prihodnje uvede predhodne sisteme in postopke preverjanja za vse ladje, za katere obstaja verjetnost, da prevažajo vojaško tehnologijo v Izrael, in sicer do ustavitve vseh operacij Izraela v Palestini, umika izraelskih oboroženih sil in prebivalcev v nezakonitih izraelskih naselbinah z okupiranih palestinskih ozemelj ter izraelskega priznanja Palestine kot suverene in samostojne države.