Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V domovih za starejše občane odločevalce že dolgo opozarjajo na to, da cena oskrbnega dne ne pokriva več rasti stroškov, predvsem za energente in hrano. Toda novih cen sami se smejo določiti, pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev pa aktualne rasti cen življenjskih stroškov še ne upošteva.

V Centru s koncesijo v Luciji nameravajo počakati na navodila ministrstva. Tudi v Obalnem domu upokojencev Koper in v Sežani izračunov še niso naredili oziroma jih še pripravljajo. V domu za upokojence Gradišče za zdaj povišanja cen oskrbnin ne predvidevajo. "Resnično si obetamo še kakšne druge, morda spet sistemske rešitve, da do tega ne bi prišlo. Zdaj se pri nas oskrbni dan giblje med 21 in 36 evri," je za Radio Slovenija povedala direktorica doma Jana Hreščak.

V Ilirski Bistrici, kjer opozarjajo tudi na povišanje stroškov dela, izredno uskladitev cen socialnovarstvenih storitev in s tem tudi dvig cen oskrbnin pričakujejo v prihodnjih mesecih. Pripravili so izračun, ki kaže na predviden dvig cen v razponu med 15 in 17 odstotki. Domovi bodo podatke posredovali Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ta pa bo seznanila resorno ministrstvo.

Dodatnih 30 milijonov evrov za ohranitev višine oskrbnin je sicer zadržal napovedani referendum na uveljavitev novele zakona o dolgotrajni oskrbi.