Novinarka MMC-ja je bila groženj in žaljivk deležna med tem, ko je spremljala prihod predsednika iniciative Glas upokojencev Pavla Ruparja pred stavbo RTV-ja. Foto: Twitter
Novinarka MMC-ja je bila groženj in žaljivk deležna med tem, ko je spremljala prihod predsednika iniciative Glas upokojencev Pavla Ruparja pred stavbo RTV-ja. Foto: Twitter

Del protestnikov se je še pred osrednjim delom protesta iniciative Glas upokojencev, ki je potekal na Trgu republike, zbral pred stavbo RTV-ja. Pri tem je več novinarjev opozorilo, da so jih pri vstopu ali izstopu iz stavbe nekateri protestniki ovirali, deležni so bili žaljivk in groženj. Eden od protestnikov je novinarki MMC-ja Larisi Daugul, medtem ko je službeno spremljala prihod vodje iniciative Pavla Ruparja pred vhod v RTV, vzel službeno kartico in jo zmerjal, da je "gnoj" in "rdeča drhal". Kartico ji je potem vrnil in zagrozil, da ne sme snemati.

Ko mu je pojasnila, da je novinarka in da poroča z dogodka, ji je dejal, "ampak niste naša, vi lažete", in ji zagrozil, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon. Na novinarko je začel vpiti še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo RTV Slovenija. Da bi se varno vrnila v redakcijo, je za spremstvo zaprosila policista, da jo je pospremil do vhoda do radijske stavbe. Novinarka je pozneje dogodek prijavila policiji.

Tudi več drugih novinarjev in zaposlenih na RTV-ju je opozorilo, da so bili deležni žaljenja in ovirani pri vstopu oziroma izstopu iz stavbe RTV-ja.

"Agresivno vedenje je posledica načrtnega netenja nestrpnosti in sovražnosti"

Na dogodke so se ostro odzvali v aktivih MMC-ja, Informativnega programa TV Slovenija, novinarjev Radia Slovenija ter člani Sveta delavcev RTV Slovenija in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

"V novinarskih aktivih, novinarskih sindikatih in Svetu delavcev RTV-ja ostro obsojamo današnji dogodek, ko so bili novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija med opravljanjem svojega dela deležni žaljivk in agresije določenih udeležencev shoda upokojencev pred vhodom RTV-ja. Še posebej obsojamo incident, ko se je eden od protestnikov znesel nad novinarko MMC-ja, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje RTV Slovenija," so zapisali v izjavi za javnost.

Sorodna novica Na protestu iniciative Glas upokojencev znova protestirali proti vladi in zahtevali višje pokojnine

"Takšno agresivno vedenje je posledica načrtnega netenja nestrpnosti in sovražnosti do novinarjev in drugih zaposlenih na RTV Slovenija, zaradi katerega vse pogosteje prihaja do podobnih incidentov, kar je nesprejemljivo," so zapisali in ob tem vodstvo RTV-ja Slovenija pozvali, da zaščiti zaposlene in obsodi nasilni dogodek. Temu pozivu se pridružujeta tudi Sindikat novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije.

"Glede na to, da je pred današnjim shodom Pavel Rupar na družbenih omrežjih javno pozival udeležence, naj se pred odhodom na Trg republike zberejo pred stavbo RTV Slovenija, nas zanima, zakaj vodstvo ni poskrbelo za dodatne ukrepe za varnost zaposlenih," so še dodali v javnem pismu, ki je bilo poslano tudi vodstvu RTV-ja.