Rupar je napovedal, da se bodo predstavniki iniciative v kratkem odpravili v Bruselj.
Rupar je napovedal, da se bodo predstavniki iniciative v kratkem odpravili v Bruselj. "Če tu nimamo sogovornika, gremo pravico in resnico iskat tja," je dejal. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot so pred 5. protestnim in protivladnim shodom upokojencev sporočili iz iniciative Glas upokojencev Slovenije, zahtevajo "pravične pokojnine, svobodno demokracijo in dolgo, lepo življenje". Osrednje prizorišče protesta je bil znova Trg republike, ker so se udeleženci začeli zbirati ob 15. uri, še pred tem pa se je del udeležencev shoda zbral pred stavbo RTV Slovenija. Med njimi je bil tudi predsednik Inštituta 1. oktober in iniciative Glas upokojencev Pavel Rupar, sicer nekdanji tržiški župan in poslanec stranke SDS, ki je ob tem izrazil javno podporo "poštenim novinarjem".

Shod upokojencev je v neposrednem prenosu od 16.10 dalje prenašala tudi Televizija Slovenija. Kot je Rupar ocenil v zapisu na družbenih omrežjih, je bil to verjetno zadnji RTV-jev prenos upokojenskega protesta, "saj bodo poslej ti prepovedani". S tem se je navezal na nedavno odločitev ustavnega sodišča, ki je odpravilo zadržanje novele zakona o RTV in tako omogočilo konstituiranje novega sveta RTV-ja.

Na shodu pred državnim zborom se je Rupar zahvalil vsem RTV-delavcem, "levim, desnim, vsem, ki so delali ta čas, ko je bil TV-program pluralizem, in je vsak lahko dobil svoje informacije. Upam, da se to nadaljuje, če ne, tu pred vami najavljam, da vas bomo pozvali, da vsaj tri mesece ne plačujete RTV-naročnine – potem boste pa videli, kaj boste delali," je dejal Rupar.

Glede RTV-ja je dejal še, da se po odločitvi ustavnega sodišča tam "že sestavlja lista za odstrel". "V Sloveniji ni mogoče odstreliti medvedov in volkov, lahko pa vas odstrelijo, če niste njihovega mišljenja," je še dejal.

Nasilno vedenje nekaterih protestnikov, na policijo podana prijava

Nekateri protestniki, ki so prišli pred stavbo RTV Slovenija, so bili tudi nasilni do novinark in novinarjev. Eden od protestnikov je novinarki MMC-ja Larisi Daugul, medtem ko je službeno spremljala prihod Pavla Ruparja pred vhod v RTV Slovenija, ji med drugim vzel službeno kartico, jo zmerjal, da je "gnoj" in "rdeča drhal". Novinarka je dogodek kasneje prijavila policiji.

Da so bili deležni žaljenja in ovirani pri vstopu oziroma izstopu iz stavbe RTV-ja, je opozorilo tudi več drugih novinarjev.

Rupar: Nikoli nas ni bilo več, kot nas je danes

Rupar je v nagovoru na Trgu republike dejal, da se je tokrat na shodu zbralo največ ljudi doslej, številko pa je ocenil na 46 tisoč. Policija sicer še ni podala uradne ocene udeležencev shoda.

Kot je poudaril Rupar, je šlo za protestni shod "zoper mačehovsko oblast ter za pravice in večje pokojnine upokojencev". Že ob napovedi shoda je udeležence pozval, naj prinesejo sol, ki so jo nato stresli pred vrata DZ-ja za tiste, kot se je izrazil Rupar, "ki je v glavah nimajo". "Na današnji shod smo povabili nestrpno in sovraštva polno predsednico države Pirc Musarjevo, vodjo cirkusa za vami (državnega zbora, op. a.), kjer ima glavno vlogo Klakočar Zupančičeva, ter predsednico vlade Tino in njenega partnerja, pa jih ni," je dejal. Pojasnil je, da je bilo predvideno, da bi omenjeni v okviru skupščine protestnikom odgovarjali, "zakaj jih maltretirajo".

Sorodna novica Nekateri udeleženci protesta upokojencev pred stavbo RTV-ja žaljivi in agresivni do novinarjev

Pred kratkim napovedani vladni 100-milijonski sveženj ukrepov za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev, ki med drugim predvideva dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in "božičnico" za upokojence, je po Ruparjevih ocenah namenjen temu, da bi bili upokojenci tiho. "Ne bomo tiho," je napovedal.

Sporočil je tudi, da so v iniciativi v enem mesecu zbrali 10 tisoč podpisov za predlog zakona o dvigu pokojnin, ki ga bodo, kot je napovedal, v prihodnjih dneh vložili v DZ. "Ne drznite si ne sprejeti tega zakona, kajti naslednjič nas bo tu 100 tisoč in prišli bomo v državni zbor," je Rupar dejal poslankam in poslancem.

Ob koncu nagovora je bil Rupar kritičen tudi do ustavnega sodišča, ki ga je označil za "popolno sramoto prava v Evropi". "Gospodje sodniki, mar vi mislite, da smo se mi borili za taka sodišča? Gremo, pokajte," je dejal.

Rupar je napovedal tudi, da se bodo predstavniki iniciative v kratkem odpravili v Bruselj. "Če tu nimamo sogovornika, gremo pravico in resnico iskat tja," je dejal in ob tem napovedal, da se bodo protestni shodi nadaljevali tudi v prihodnje.

Peti protest upokojencev v Ljubljani