Nova elektronska osebna izkaznica. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Nova elektronska osebna izkaznica. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

S pomočjo PIN-kode bodo elektronsko osebno izkaznico lahko začeli uporabljati tudi za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje. A to bodo lahko storili samo, če imajo doma čitalnik pametnih kartic. Telefonska aplikacija, ki naj bi nadomestila čitalnike, pa še ni narejena.

Nova elektronska osebna izkaznica nudi poleg funkcije identifikacijskega dokumenta tudi možnost varne prijave v portale e-storitev, kot sta na primer eUprava ali eDavki, in možnost digitalnega podpisovanja dokumentov. Pred začetkom uporabe elektronske osebne izkaznice za namen elektronskih storitev je treba izkaznico aktivirati in si izbrati šestmestno PIN-kodo, ki vam bo pozneje služila za prijavo v portale in podpisovanje dokumentov. A za aktivacijo elektronske osebne izkaznice potrebujete stični ali brezstični čitalnik. Če tega nimate doma, pa vam geslo, ki ste ga dobili po pošti, ne koristi kaj dosti.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve
Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Druga možnost je aktivacija z mobilnim telefonom, ki podpira NFC in namensko mobilno aplikacijo, a to še ni mogoče, saj aplikacija še ni pripravljena, prav tako ni jasno, kdaj bo na voljo.

A dejstvo je, da bo marsikdo pošto z geslom pred aktivacijo in nastavitvijo PIN-kode izgubil, za aktivacijo brez začetnega gesla pa je treba na upravni enoti pridobiti PUK-kodo, kar še dodatno zaplete postopek.

Prav tako še nekaj časa ne bo na voljo ena od prednosti nove osebne izkaznice, ki so jo pristojni večkrat izpostavljali, torej da bomo z njo lahko nadomestili zdravstveno izkaznico. Za obisk zdravstvenih ustanov bo novo osebno izkaznico mogoče uporabiti šele v prvi polovici prihodnjega leta, če seveda spet ne bo kakih tehničnih težav.