Sporni dodatki policistom

Policijski sindikat zdaj zahteva pojasnila, saj so na primer policisti na terenu v povprečju dobili le od 15 do 20 odstotkov bruto dodatka. O dodatkih v policiji in na notranjem ministrstvu so sicer prvi pisali v Večeru.

V navodilu notranjega ministra iz aprila letos piše, da se javnim uslužbencem ministrstva lahko izplača dodatek, ki ne sme presegati 35 odstotkov bruto za uro dela. A v vrhu policije in ministrstva so nekateri močno prekoračili to mejo.

Takratni direktor policije Anton Travner je marca prejel 85 odstotkov dodatka za nevarnost in posebne obremenitve po interventnem koronazakonu, enako tudi njegova namestnika. Travner nekaj več kot 2200 evrov bruto dodatka, namestnika pa vsak slabih 2100 evrov bruto. Tudi aprila so vsi trije prejeli 40 oziroma 50 odstotkov omenjenega dodatka. Tega je dobilo tudi več zaposlenih v kabinetu ministra, in sicer od 40 pa vse do 95 odstotkov.

"Za policiste takšna izplačila enostavno pomenijo dobesedno klofuto, za vsa prizadevanja, vso izpostavljenost, ki so jih bili v tistem trenutku deležni," poudarja Rok Cvetko iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS).

V PSS-ju sicer ne problematizirajo visokih dodatkov nekaterim zaposlenim, pač pa to, da so si te izplačevali mimo omejitve, zapisane v navodilu ministra Hojsa.

"Kar se nam zdi absolutno nedopustno, protipravno in celo dejansko izkazuje oškodovanje javnih financ. Pričakujemo konkretne ukrepe zoper tiste, ki so ta izplačila omogočili," dodaja.

Na notranjem ministrstvu odgovarjajo, da ne gre za ministrovo navodilo, ampak zgolj za pripomoček pri delitvi sredstev, kar tudi piše v navodilu. Hkrati v istem navodilu minister vodjem naroča, da pri pripravi predlogov za dodatke javnim uslužbencem dosledno upoštevajo usmeritve in navodila iz tega dopisa.