Ocena finančnega učinka znaša 6,5 milijona evrov v dejavnosti zdravstva in 1,7 milijona evrov v dejavnosti socialnega varstva, je vlada sporočila po današnji seji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dodatek za nevarnost in posebne obremenitve med epidemijo je predvidel prvi interventni protikoronski zakon, dobili pa so ga lahko tisti javni uslužbenci, ki so bodisi nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje bodisi čezmerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije covida-19.

Višina tega dodatka je lahko znašala največ 100 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega.

Obseg sredstev za izplačilo dodatka za mesec maj temelji na podlagi prejetih predlogov ministrstva za zdravje in ministrstva za delo.

Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, je obseg sredstev za maj določen upoštevaje 60 odstotkov določenega obsega sredstev za marec.

Sporazum glede podpore pri dobavi zdravila favipiravir

Vlada je izdala tudi uredbo o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in uradom Združenih narodov (ZN) za projektne storitve glede podpore pri dobavi zdravila avigan oziroma favipiravir, kot je generično ime zdravila. Zdravilo je namenjeno za klinično preizkušanje pri zdravljenju covida-19, na trgu ni na voljo, izdelujejo in distribuirajo ga samo na zahtevo japonske vlade.

Zahteve glede uporabe doniranega zdravila avigan ustrezajo zahtevam, ki veljajo za zdravila, ki so predmet kliničnega preizkušanja. V ta namen bo Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana izvedel akademsko klinično preizkušanje in s tem prevzel nalogo priprave vloge za priglasitev na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ter za pridobitev mnenja komisije za medicinsko etiko.