Pod predlog zakona bodo svoje podpise prispevali le nepovezani poslanci, ki predlagajo obravnavo zakona po skrajšanem postopku. Pri tem si obetajo podporo tudi drugih poslanskih skupin. Foto: BoBo
Pod predlog zakona bodo svoje podpise prispevali le nepovezani poslanci, ki predlagajo obravnavo zakona po skrajšanem postopku. Pri tem si obetajo podporo tudi drugih poslanskih skupin. Foto: BoBo

Rešitve, ki jih prinaša predlog novele zakona, so po besedah predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča drugačne, kot jih predvideva obstoječi zakon o nalezljivih boleznih, ki ga je v pomembnem delu razveljavilo tudi ustavno sodišče in DZ-ju naročilo, da zakon popravi in vanj vnese ustavno določbo, kar pa se do zdaj ni zgodilo. Nepovezani poslanci zato menijo, da je predlog novele zakona, kot so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, dovolj dober, da se ne bo vedno znova ponavljala zgodba z ustavno razveljavitvijo posameznih vladnih odlokov. Predlog novele zakona tako prinaša boljšo normativno podlago za upravljanje epidemije covida-19, je prepričan Zorčič.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je poudarila, da je zanje bistveno, da je predlog zakona pripravila stroka in da ta odgovarja na vprašanja, ki jih je postavilo ustavno sodišče. Po njenih besedah je to priložnost, da "omejimo protiustavno stanje in omejimo vlado pri njenih rabotah z odloki". Kot bistveno v poslanski skupini ocenjujejo tudi to, da DZ začne sprejemati in upoštevati iniciative civilne družbe.

Zorčič upa na podporo drugih poslanskih skupin

Pod predlog zakona bodo podpise prispevali le nepovezani poslanci, ki predlagajo obravnavo zakona po skrajšanem postopku. Zorčič ob tem upa, da glede na to, da je več poslanskih skupin izrazilo podporo predlogu zakona, bodo te podprle tudi "vse nadaljnje dogajanje z zakonom". Je pa ob tem izrazil še presenečenje, da se več poslanskih skupin ni odločilo prispevati podpisov ob vložitvi zakona v parlamentarni postopek, saj gre za zakon, ki ga podpira tudi civilna družba.

Kot je še pojasnil, so sicer podporo napovedali v delu opozicije, medtem ko so v koaliciji nekoliko bolj zadržani. A po Zorčičevih besedah še vedno potekajo pogovori s Pravno mrežo za varstvo demokracije, zato upa, da bo zakon v takšni obliki, kot je zdaj, v nadaljevanju dobil še dodatno podporo. Ob tem je še napovedal, da bodo v času sprejemanja zakona tudi ves čas v stiku s pisci predloga zakona in bodo, če bi se zakon poskušal močno vsebinsko spremeniti z vloženimi dopolnili, na to opozorili in takšnemu spreminjanju predloga novele zakona nasprotovali.

Sorodna novica Predlog: Stopnjevani nadzor nad vladnimi protiepidemičnimi ukrepi izvajata DZ in stroka

Poklukar: Predlog še proučujemo

Minister za zdravje Janez Poklukar je potrdil, da na ministrstvu za zdravje še proučujejo predlog novele zakona o nalezljivih boleznih. Ob tem je izrazil dvom, ali je razgreti predvolilni čas primerno obdobje za posodobitev zakona. "Ključno pa je, da se držimo priporočil stroke, tako kot pri poti na Triglav ni nihče napisal odloka ali zakona, da se je treba držati jeklenice, če hočemo uspešno in zdravo doseči vrh Triglava, vendarle to iz dneva v dan vsi skupaj počnemo," je dejal minister.

Dodal je še, da bo zakon o nalezljivih boleznih enkrat potreboval takšno ali drugačno spremembo in nadgradnjo, saj je bil napisan pred 25 leti. Izrazil je prepričanje, da bo za to primeren čas po koncu epidemije covida-19, saj bo morda razmišljanje o zakonu takrat drugačno, kot je danes.

Stranke KUL izrazile naklonjenost predlogu

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB, ki so že izrazile naklonjenost podanemu predlogu novele zakona, so prejšnji teden predlagale, da predlog novele v parlamentarni postopek vloži Zorčič kot predsednik DZ-ja, ki bi s tem po njihovem mnenju na simbolni ravni pokazal, da je to zakon, za katerim stoji institucija.

V nekaterih poslanskih skupinah pa naj bi bilo tudi slišati, da predlog zakona ni med najbolj priljubljenimi, saj naj ne bi prinašal političnih točk. A po Zorčičevih besedah tisti, ki pravijo, da je zakon potencialno nepriljubljen, niso ponudili nobene druge rešitve. Sluga pa je ob tem poudarila, da so se odločili, da zakon vložijo v parlamentarni postopek zato, ker je tako prav.

Iz poslanske skupine SMC-ja pa so popoldne sporočili, da vedno pozdravljajo dobre zakonske predloge, zato bodo do obravnave predlog novele zakona proučili in se po potrebi tudi sestali s predstavniki Pravne mreže za varstvo demokracije ter na podlagi tega sprejeli končno odločitev o morebitni podpori zakonu.

Predlog novele zakona, ki so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, med drugim določa, kdaj oziroma pod kakšnimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, opredeljujejo nameni, vrste in obseg ukrepov, pogoji in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje.