Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Besedilo predloga, kot ga je pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD), nalaga t. i. stopnjevalnost ukrepov, torej da se najprej sprejemajo blažji, nato ostrejši, in tudi parlamentarni nadzor protiepidemičnih ukrepov.

Ukrepe sprejema vlada, nadzor nad njimi pa po določenem času opravi državni zbor, mnenje o tem pa podaja strokovna skupina. Bolj kot je ukrep intenziven in dlje ko traja, večja je vloga DZ-ja, sporoča PMVD.

Posvet poslanskih skupin v DZ-ju

Sorodna novica Neskladna z ustavo tudi del ZNB-ja in odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev

Predlog so na delovnem posvetu obravnavale poslanske skupine. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je po posvetu poudaril, da politiki v petih mesecih, kar je bil ZNB v določenem delu razveljavljen, ni uspelo implementirati odločbe ustavnega sodišča. Zato je premislek o tem, da se spremembe zgodijo na pobudo iz civilne družbe, na mestu. Drži, da ima koalicija v parlamentarnem postopku že en poskus rešitve. A gre za t. i. omnibus zakon, ki spreminja večje število drugih (PKP 10). Ni primerno, da se v zelo pomembno tematiko posega na tak način, je dejal Zorčič.

Po njegovih besedah med poslanskimi skupinami obstaja "določena pripravljenost" za sodelovanje, a je ta v opoziciji večja kot v koaliciji. Prav bi bilo, da se predlog PMVD-ja upošteva in na tej podlagi pripravi predlog zakona, vloži pa se ga s podpisi najmanj 46 poslancev, da ne bo videti, da gre za opozicijski predlog, saj bi v zadeva padla že na odboru. Zorčič je dal poslanskim skupinam čas, da do prihodnjega torka do 14. ure pošljejo svoje mnenje.

Sorodna novica Vlada ranljivim namenja nov dodatek, delodajalcem denar za hitre teste in podaljšuje turistične bone

Poslanske skupine so se glede vsebine na splošno strinjale, nekaj pomislekov je le okoli dela, ali naj ukrepe potrjuje samo delovno telo DZ-ja ali pa naj nemara vlogo dobi tudi DZ na plenarni seji, je še dodal Zorčič.

V izjavi za javnost so se do predloga zakona izrekli izključno predstavniki nepovezanih poslancev (NeP), Levice, SD-ja, SAB-a in LMŠ-ja. Vsi so bili do predloga načeloma pozitivno naravnani.

NeP meni, da je predlog dober, morebitni pomisleki se lahko hitro naslovijo med zakonodajnim postopkom, je dejala predstavnica NeP-a Janja Sluga. Najprimernejši način vložitve je s podpisi vseh poslanskih skupin in prvopodpisanim predsednikom DZ-ja. Poslanske skupine naj se tudi zavežejo, da določb med uradnim postopkom ne bodo bistveno spreminjali. "Mi menimo, da je delovno telo dovolj legitimno in sposobno hitrega, strokovnega odločanja," pa je naslovila vidno dilemo.

SAB je predlog pregledal le na hitro, zato se do njega še ni dokončno opredelil, je povedala Maša Kociper. SAB podpira stopnjevalnost ukrepov in jasnost meril za ukrepe. Zakon daje vladi na začetku dovolj časa, da se hitro odzove, po določenem času pa mora po podporo zakonodajne veje oblasti, s pretečenim časom vedno večjo, je navedla. Ali naj se izreka odbor ali plenum, za SAB ni ključno vprašanje.

Tudi SD je za to, da predlog podprejo vse poslanske skupine, in jim je vseeno, kdo bo prvopodpisani. Ima pa Matjaž Han manjši pomislek na to, da naj bi se do ukrepov izrekal odbor DZ-ja za zdravje. Najprej zato, ker njegova sestava ne odraža politične realnosti v DZ-ju, drugič zato, ker bo na 19 članih odbora "strašen pritisk javnosti". Han je zato predlagal, da bi bilo bolje odgovornost preložiti na novo delovno telo ali pa na kolegij DZ-ja. Pomembna se mu zdi tudi vnaprejšnja zaveza, da se zakona med sprejemanjem "ne obrača na glavo".

Levica pobudo pozdravlja in jo vidi kod dobro osnovo za nadaljevanje pogovorov, je dejal Matej T. Vatovec. Se pa boji, da ne bodo sodelovale vse poslanske skupine in bo zato pobuda neuspešna, pri tem je izpostavil največjo koalicijsko stranko. Vatovec se zaveda, da poskuša problematiko deloma razrešiti tudi koalicija s PKP-jem 10, a to zadnje vidi kot "pravni zmazek".

Pri zadevah, ki v javnosti povzročajo nelagodje in strah, je dobro, da sodelujeta civilna družba in politika, je povedal predstavnik LMŠ-ja Brane Golubović. Stranka bo v postopku sodelovala, želi si čimprejšnjega sprejetja in sprotnega obveščanja javnosti.

Kaj pravijo drugi

Iz poslanskih skupin SMC-ja, DeSUS-a in SNS-a so sporočili, da bodo najprej preučili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih in se nato do njega tudi vsebinsko opredelili.

Video: Posnetek izjave za javnost nekaterih poslanskih skupin