Kar 50 milijonov evrov izplačil na Univerzi v Mariboru naj bi bilo spornih. Na to je marca 2017 v poročilu opozorila revizijska hiša Ernst & Young. Takratni rektor univerze Igor Tičar je zato zahteval forenzično preiskavo, pozornost revizorjev pa so poleg visokih izplačil vzbudili tudi posli univerze in njenih fakultet z nekaterimi izbranimi družbami.

Ugotovitve hitrega pregleda. Foto: RTV Slovenija
Ugotovitve hitrega pregleda. Foto: RTV Slovenija

Ugotovitve so osupnile. Nekateri redno zaposleni profesorji so ob plači skupno prejeli za skoraj 30 milijonov evrov avtorskih honorarjev. Dodatnih 20 milijonov je bilo nakazanih tako redno zaposlenim kot zunanjim izvajalcem, pet milijonov z univerzo povezanim dobaviteljem. Tičar je zato naročil še forenzični pregled poslovanja izbranih fakultet in dobaviteljev. "Pogodbe določenih institucij, ki so delale samo za Univerzo v Mariboru; se pravi so bile popolnoma odvisne od nje. Da so določeni izvajalci oziroma sodelavci univerze delali tudi kot zunanji sodelavci," našteva nepravilnosti.

50 milijonov evrov spornih izplačil na mariborski univerzi

Številna tveganja: prirejanje razpisov, davčne zatajitve, fiktivna izplačila

Revizorji so opozorili na številna tveganja: prirejanje razpisov, davčne zatajitve, fiktivna izplačila, službena potovanja za osebne namene. Pozvali so celo, da se v posameznih primerih ugotovita kazenska in odškodninska odgovornost vpletenih. Še preden je lahko Tičar odkritja predstavil na upravnem odboru univerze, pa je moral v pokoj. "Z novim letom 2018 pa je bila moja pogodba o delu na univerzi skladno z zakonom ZUJF končana in od takrat naprej nimam več podatkov, kaj se je dogajalo."

Dokumenti so ostali v predalu. Do pred kratkim, ko so se skrivnostno pojavili na nekaterih elektronskih naslovih. Predsednik komisije za nadzor javnih financ, Anže Logar, pojasnjuje: "Sem posredoval dopis vsem resornim institucijam, ministrstvu za šolstvo, Računskemu sodišču, policiji in čakam na odgovore."

Številni profesorji so poleg plače od univerze prejemali tudi visoke avtorske honorarje ali pa za univerzo opravljali dela tudi kot zunanji izvajalci. Foto: BoBo
Številni profesorji so poleg plače od univerze prejemali tudi visoke avtorske honorarje ali pa za univerzo opravljali dela tudi kot zunanji izvajalci. Foto: BoBo

Jernej Štromajer z ministrstva za šolstvo opozarja: "Temu moramo priti do dna in zagotoviti, da se sredstva na javnih univerzah porabljajo transparentno in odgovorno."

Kačič revizorjem oporekal

Rektor Zdravko Kačič, v času preiskave prorektor za finance, je očitke nazadnje komentiral junija letos in postopkom Tičarja in revizorjev oporekal. "Smo se odločili, da opravimo še eno ... torej pregled te revizije in smo v to vključili inštitut za poslovodno računovodstvo ... da bo potem podalo svoje mnenje."

Vse skupaj pa naj bi še ta mesec obravnaval upravni odbor univerze. Prosili smo ga tudi za dodatna pojasnila, a na univerzi molčijo.

Poteka predkazenski postopek

Nekatere ugotovitve revizorjev je že obravnavala policija, zdaj poteka predkazenski postopek. "Če je prišlo do kakršnih koli nepravilnosti, je nujno, da organi pregona ukrepajo in ustrezno sankcionirajo kršilca," je dejal Štromajer, Logar pa poudaril, da je rahlo neverjetno, da ministrstvo doslej še ni opravilo neke podrobnejše analize: "Njihova preverjanja bodisi na inšpekciji ministrstva za javno upravo bodisi na proračunski inšpekciji so se izkazala, kot da očitki niso utemeljeni."

Zadevo obravnava tudi Računsko sodišče, ki trenutno preučuje podatke, ki so jih prejeli od mariborske univerze, in dokumentacijo v povezavi s podjemnimi in avtorskimi pogodbami na mariborski pravni fakulteti.

Kaj bodo storili na ministrstvu za izobraževanje, še ni znano. Kot so sporočili, čakajo na poročilo mariborske univerze, prejeli naj bi ga do konca meseca. Je pa ministrstvo in tudi policijo ter Računsko sodišče o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju te univerze obvestila državnozborska komisija za nadzor javnih financ.

Sporni avtorski honorarji na mariborski univerzi