Obvezen PCT-pogoj za vstop na upravne enote v gibanju označujejo za
Obvezen PCT-pogoj za vstop na upravne enote v gibanju označujejo za "poskus onemogočanja organiziranega vstopa ljudstva v volilno proceduro". Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V gibanju Zdrava družba bodo uporabili postopek, ki ga opredeljuje 44. člen zakona o volitvah v državni zbor. Ta omogoča, da lahko v posamezni volilni enoti listo kandidatov s podpisi določi tudi skupina najmanj 1000 volivcev, ki imajo stalno prebivališče v volilni enoti. Kot so v gibanju zapisali v sporočilu za javnost, bodo s svojimi kandidati nastopili v vseh osmih volilnih enotah.

Gibanje Zdrava družba je že januarja lani oblikovalo deset točk kriznega načrta in zametek razvojne vizije Slovenije ter šest lokalnih razvojnih stebrov. Navedeno je bila osnova za terenske predstavitve in povezovanje po vsej Sloveniji, kjer je v letu dni nastalo več kot 50 lokalnih koordinacij, so sporočili.

Programska izhodišča naj bi v gibanju predstavili v kratkem. Po navedbah vodja volilnega štaba Karla Lipiča so ta nastala med ljudmi na terenu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Programska izhodišča naj bi v gibanju predstavili v kratkem. Po navedbah vodja volilnega štaba Karla Lipiča so ta nastala med ljudmi na terenu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vodja volilnega štaba nestrankarske ljudske liste Karel Lipič je predstavil izvajanje volilnih opravil. Med drugim je poudaril pomen pridobitve lastnih prostorov v središču Ljubljane, kot sedeža volilnega štaba in napovedal skorajšnjo predstavitev programskih izhodišč liste, ki so nastajala "od spodaj navzgor", med ljudmi na terenu. Tarra Kristan iz gibanja je ob tem poudarila velik pomen vključevanja mladih pri oblikovanju družbe, ki bo temeljila na "zdravju vseh, solidarnosti do vseh in medsebojnem spoštovanju".

Član volilnega štaba Gregor Kos pa je med drugim opozoril tudi na domnevne nepravilnosti ob začetku volilnih opravil, "ko minister za javno upravo neustavno omejuje dostopnost državljankam in državljanom do volilnih opravil s PCT-pogojevanjem vstopa v upravne enote". Po njegovih besedah je to "nesporen dokaz načrtne politizacije volitev in poskusa onemogočanja organiziranega vstopa ljudstva v volilno proceduro".