Hribar je prodekan na ljubljanski biotehniški fakulteti. Bo postal tudi minister? Foto: www.bf.uni-lj.si
Hribar je prodekan na ljubljanski biotehniški fakulteti. Bo postal tudi minister? Foto: www.bf.uni-lj.si
Hribar pred poslanci SD-ja

Janez Hribar, prodekan biotehniške fakultete, naj bi po današnji predstavitvi pred poslansko skupino SD-ja odstopil od kandidature za kmetijskega ministra.

S predsednikom vlade Borutom Pahorjem naj bi se dogovoril, da bo uradno odločitev o kandidaturi sporočil v četrtek dopoldne, je poročal STA.

Hribar je danes stopil pred poslance SD-ja, s katerimi je spregovoril o ključnih resornih vprašanjih. Poslanec SD-ja Janko Veber, ki je prav tako veljal za kandidata, a se je sam odločil, da izziva ne sprejme, je dejal, da so na sestanku veliko pozornosti namenili pogledu na stanje na področju kmetijstva in vodenja kmetijskega ministrstva.

Po razpravi so ugotovili, da Hribar izjemno dobro pozna področje in da bi ga pri kandidaturi podprli. O informacijah glede odstopa pa Veber ni želel govoriti. "V okviru poslanske skupine o tem nismo mogli odločati in to informacijo prepuščamo predsedniku vlade," je povedal.

Naslednika Milana Pogačnika, ki je z mesta ministra za kmetijstvo odstopil pred enim mesecem, čakajo težke preizkušnje. Premier je v izjavi za medije ob robu današnje seje državnega zbora ponovil, da morajo glede kandidature rešiti nekaj vsebinskih vprašanj, predvsem glede zakona o skladu kmetijskih zemljišč in primera Baričevič.

Treba bo razčistiti, kakšna je Hribarjeva vizija
Razložil je, da bo treba razčistiti, kolikšne spremembe v zakonu o skladu kmetijskih zemljišč bi kandidat predlagal in kje. Pahor meni, da to vprašanje že danes na okope postavlja ne samo kmetijski sektor, ampak tudi stroko in vse deležnike. Zato je pojasnil: "Če bi bila odstopanja stališč kandidata prevelika od pričakovanj, ki jih imajo koalicijske poslanske skupine, potem bi z nemirno roko podpisal predlog za njegovo imenovanje."

Prav tako predsednik vlade še pravi, da mora vedeti, ali in kaj je šlo v primeru tragedije Baričevič narobe ter kje je vlada ravnala pomanjkljivo. Dodal je, da mora poleg poročila pravobranilstva dobiti še nekaj drugih poročil, tako da bo lahko tudi novi kmetijski minister predlagal, kje je šlo morebiti kaj narobe, "da se taka tragedija ne bo več ponovila".

Hribar pred poslanci SD-ja