Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno, na seji pa lahko pritožbo sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ-ja o prenehanju mandata. Foto: BoBo
Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno, na seji pa lahko pritožbo sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ-ja o prenehanju mandata. Foto: BoBo

Za vodjo poslancev SDS-a Jožeta Tanka bi bila odločitev ustavnih sodnikov, ki naj bi ugodili pritožbi Janeza Janše in mu vrnili poslanski mandat, prava. Če so informacije resnične, upa tudi, da bodo tisti, ki so tak sklep DZ-ja podprli, razmislili, ali so sploh še primerni za poslance. Predsednik DZ-ja Milan Brglez neuradnih informacij ne želi komentirati.

Uradno bo odločitev sicer znana v petek, predvidoma po 15. uri.Ustavni sodniki so Janševo pritožbo začeli obravnavati že na seji prejšnji teden, a tedaj še niso sprejeli odločitve. Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Prek odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri predlaga tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje mandata. Na poslanski funkciji naj bi ga nasledil Božo Predalič, ki pa je Državno volilno komisijo obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. In to le, če bo odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

Enako pritožbo na ustavno sodišče je pred kratkim vložila tudi skupina volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje, kjer je Janša kandidiral.

Sobotna klavzura SDS-a
Slovenska demokratska stranka se prihajajočo soboto podaja na klavzuro. Vinko Gorenak je v zadnjem e-dnevniškem zapisu napovedal, da se po tem mandatu (politično) upokojuje, o prihodnosti stranke pa med drugim zapisal: "SDS svojo prihodnost z ali brez Janez Janše ima. V to ne dvomim. Janše nihče ne odstavlja, kot bi si mnogi želeli. Res pa je, da mora SDS svojo taktiko delovanja prilagoditi danim razmeram. Narediti mora vse, kar lahko naredi za prekinitev in preklic neupravičenega in nezakonitega zapora Janeza Janše. Toda te aktivnosti morajo biti količinsko omejene, in ne prevladujoče, kot se morda zdi na prvi pogled. Hkrati pa sem prepričan, da ji teme, vezane na povezovanje in prihodnost naših državljanov, koristijo, in obratno, da ji sicer potrebne teme, vezane na preteklost, koristijo v omejenem delu volilnega telesa, širše pa škodijo. Večinska preusmeritev strankine politike na teme, ki vsakodnevno zadevajo državljane, je v tem kontekstu potrebna."