Nataša Sukič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Nataša Sukič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po predlogu liste, ki ga je neuradno pridobila Slovenska tiskovna agencija, bi se za prvo kandidatko na listi, poslanko Natašo Sukič, v naslednjem vrstnem redu zvrstili še državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, diplomantka mednarodnih odnosov Katja Sluga, predsednik Zveze zvez kulturnih društev konstitutivnih narodov nekdanjega SFRJ-ja Exyumak Fahir Gutić, umetnostna zgodovinarka Zdenka Badovinac, delegat zasavskega pokrajinskega odbora v svetu stranke Matej Zupan, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, Tarra Stermšek Kristan, na zadnjih državnozborskih volitvah kandidatka Nestrankarske ljudske liste Gibanja Zdrava družba, listo pa končuje dolgoletni koordinator stranke, sicer pa sedanji minister za delo in podpredsednik vlade Luka Mesec.

Zadnji je nedavno poudaril, da kandidira, ker želi podpreti listo, njegove prioritete pa so jasne – želi dokončati zadane projekte na ministrstvu. Da kljub temu kandidira in tvega izvolitev v Evropski parlament s preferenčnimi glasovi, pa je po njegovih besedah "riziko", ki so ga v stranki pripravljeni sprejeti.

Predlog liste sicer še ni dokončen, prav tako ne vrstni red navedenih kandidatov. Kandidatno listo namreč čaka še "žegen" organov Levice, v stranki načrtujejo, da bodo listo potrdili do konca meseca.

Levica še ni imela evropskega poslanca

Levica, ki ji doslej še ni uspel preboj v Evropski parlament, se bo na evropske volitve tokrat podala tretjič. Na zadnjih evropskih volitvah pred petimi leti je sicer kandidate stranke nanje popeljala nekdanja članica stranke, tedanja poslanka Violeta Tomić, ki je bila ob tem tudi vodilna kandidatka Evropske levice.

Kaj pa druge kandidatne liste

Med parlamentarnimi strankami so doslej kandidatno listo potrdili v opozicijskih strankah SDS in NSi, sedmim kandidatom so pretekli teden zeleno luč prižgali v največji vladni stranki Gibanje Svoboda, celotno listo pa naj bi razgrnili na sobotnem dogodku stranke. Nekoliko pa bodo s tem korakom počakali še v koalicijskem SD-ju, kjer jih bo do volilnega kongresa zaposlovala predvsem izbira novega vodstva stranke.