Samo Bevk naj bi bil eden izmed kandidatov za kulturnega ministra. Foto: BoBo
Samo Bevk naj bi bil eden izmed kandidatov za kulturnega ministra. Foto: BoBo
Republika Slovenija
Bodo poslanci v državnem zboru potrdili kandidate, ki jih bo v sredo predstavil premier Borut Pahor? Foto: BoBo
Pahor o kandidatih za ministre

Samo Bevk, ki se zdaj ga omenja kot kandidata za ministra, možnosti, da bi prevzel vodenje kulturnega ministrstva, ni ne potrdil ne zanikal. Dejal je le, da bo predsednik vlade "povedal svoje odločitve".

Tudi Školč teh informacij ni želel potrditi. Po njegovih besedah on ni "opozicija, da bi koga s čimer koli izsiljeval". Ob tem je zanikal, da si je glede kandidature premislil, saj je po njegovih besedah niti ni nikoli sprejel. Pojasnil je, da so ga res povabili k vodenju tega resorja in da "ni bil povsem prepričljiv v svojih argumentih, kaj je treba narediti".

Seznam kandidatov za ministre naj bi bil naslednji:

- energetik Tomaž Orešič - zasedel naj bi resor za gospodarstvo,
- nekdanji poslanec LDS-a Branko Janc - minister za notranje zadeve,
- direktorica nacionalnega inštituta za biologijo Tamara Lah Turnšek - ministrica za visoko šolstvo,
- namesto Jožefa Školča naj bi kandidiral Samo Bevk - minister za kulturo,
- presenečenje pa naj bi bila kandidatka za ministrico za javno upravo - nekdanja namestnica predsednika Računskega sodišča Zdenka Vidovič.
V sredo bo predsednik vlade Borut Pahor predstavil seznam kandidatov za ministre, prav tako naj bi ga poslal v državni zbor, je za TV Dnevnik poročala Mojca Š. Pašek.

"Počakajmo, da vidimo, kaj bo tisti, ki ima to nalogo, predlagal," je dejal Školč. Na vprašanje, ali se bo opredelil do kandidature tedaj, ko bo Pahor predlagal kandidate, odgovarja, da "če bo treba". Upa pa, da se mu ne bo treba. V LDS-u Školčevih izjav niso komentirali.

Kot mogočega kandidata za ministra za kulturo se je zadnje dni znova omenjalo tudi Janka Vebra iz SD-ja, ki pa je zatrdil, da se o tem s Pahorjem ni pogovarjal. Prav tako se med mogočimi kandidati še vedno omenja ime poslanke SD-ja Majde Potrata.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi bili pod vprašajem tudi kandidaturi Tamare Lah Turnšek za ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Ksenije Globokar za ministrico za javno upravo.

Pahor o kandidatih za ministre