Zadnji petkovi protesti v Ljubljani. Foto: BoBo
Zadnji petkovi protesti v Ljubljani. Foto: BoBo
Sorodna novica "Med epidemijo je policija izgubila velik del ugleda v javnosti, ki ga je imela do zdaj"

Več nevladnih organizacij, med njimi Slovenska filantropija, Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut, je v izjavi za javnost poudarilo pravico do izražanja mnenja na protestu, dokler je to izražanje miroljubno in varno. K ukrepanju so pozvali varuha človekovih pravic, od koder so že sporočili, da preverjajo sume morebitnega spornega ravnanja policije.

Sorodna novica Na petkovem protestu policija uporabila telesno silo, dvema protestnikoma odvzeli prostost

Posebej so podprli pravico do protesta palestinske skupnosti v Sloveniji, ki jim je bila po njihovem prepričanju na protestu grobo kršena, ko so bili nekateri izmed njih kaznovani. "Po stališču Evropskega sodišča za človekove pravice je pravica do mirnega zbiranja temeljna pravica v demokratični družbi in je, tako kot svoboda izražanja, eden od temeljev take družbe. Namesto upoštevanja te pravice pa je slovenska policija v petek miroljubne protestnike poskušala grobo fizično odstraniti s Trga republike in jim napisala množico visokih denarnih kazni," so zapisali.

Pri tem opozarjajo, da je policija to naredila "ljudem z najrazličnejšimi travmatičnimi ali tragičnimi zgodbami, zgodbami dolge poti do varnosti, zgodbami poškodovanih in umrlih sorodnikov, prijateljev, znancev, zgodbami uničenih domov".

Na splošno zahtevajo, da policija preneha preganjanje in fizično nadlegovanje protestnikov.