Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na okrogli mizi O globalni trgovini brez izkoriščanja, ki je potekala v okviru festivala nevladnih organizacij LUPA, so sodelovale Elena Lunder, svetovalka za politike in projekte pri nevladni organizaciji Fair Trade Advocacy Office, Živa Lopatič iz Zavoda za pravično trgovino 3MUHE in Živa Kavka Gobbo, predsednica Focusa, društva za sonaraven razvoj.

Evropska zakonodaja, ki je za zdaj še v zgodnji fazi usklajevanja, je osrednja točka kampanje Justice is Everybody's Business, ki se je začela v torek z akcijo v Bruslju in katere del je več kot 100 organizacij civilne družbe in sindikatov, vključno z vsemi tremi organizacijami današnjih govork.

Kot so te pojasnile, je Evropska komisija februarja letos predstavila predlog zakona, ki od velikih podjetij zahteva, da preverjajo svoje naložbe in dobavne verige, da bi ugotovila, preprečila in obravnavala tveganja ter vplive na človekove pravice in okolje v EU-ju ter zunaj njega. Pri tem so hkrati opozorile na vrzeli znotraj te zakonodaje in na nevarnosti slabljenja zakonskih določil med postopki usklajevanja in sprejemanja teh regulacij.

Današnje govorke so poudarile, da zakonodaja na tem področju, ki jo v takšni ali drugačni obliki poznajo že v Franciji in Nemčiji, deloma pa tudi na Nizozemskem, uživa podporo velike večine prebivalcev EU-ja. Kot so še dejale, bi sprejetje takšne zakonodaje pomenilo, da imajo vsa podjetja "enaka pravila igre", s čimer tisti, ki uporabljajo etične poslovne prakse, ne bi zaradi tega trpeli finančne škode v primerjavi s preostalimi.

Elena Lunder je sicer izrazila skrb, da je trenutni predlog evropske zakonodaje "zgrajen na način, ki sovpada s trenutnim sistemom dobavnih verig in ne obravnava razlik v moči znotraj teh verig, ki onemogočajo bolj pravične odnose".

Po besedah Kavke Gobbo si predstavniki civilne družbe želijo, da nova zakonodaja zagotovi, da mora biti vsako podjetje odgovorno za to, kar se dogaja v celotni dobavni verigi. Prav tako želijo, da žrtve nepravičnih poslovnih praks in kršitev lahko dostopajo do pravnih mehanizmov v EU-ju. Kot ključen element pa v društvu Fokus poudarjajo še, da bi morala podjetja storiti več za omejevanje izpustov toplogrednih plinov.