Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije trdi, da zdajšnje stanje na področju boja zoper ta pojav ni zadovoljivo. Foto: RTV SLO
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije trdi, da zdajšnje stanje na področju boja zoper ta pojav ni zadovoljivo. Foto: RTV SLO
Drago Menegalija
Drago Menegalija trdi, da statistika raziskanosti dejanj korupcije po notranjih analizah policije narašča. Foto: RTV SLO
Na policiji očitke zavračajo. Nedavna premestitev enote v drugi sektor naj bi bila pozitiven korak v boju proti korupciji. Foto: RTV SLO

Na predstavitvi poročila Skupine držav za boj proti korupciji (Greco), je predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos kritično ocenil predvsem delo policije. Med drugim je opozoril na priporočilo, da bi se morala posebna policijska protikorupcijska enota organizirati drugače, saj so pristojnosti na tem področju za zdaj nejasno opredeljene. Policija je sicer enoto nedavno premestila iz sektorja za organizirani kriminal v sektor za gospodarski kriminal, njeni predstavniki pa zagotavljajo, da policija dosledno uresničuje priporočila skupine Greco.

Kot je za MMC pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje odkrivanja in preiskovanja kriminalitete Drago Menegalija, sodi notranja organizacija v lastno pristojnost policije. Ta pojave, kot je korupcija, dosledno analizira - temu pa prilagaja svoje enote. Trenutno ni predvidenih nobenih sprememb v sestavi notranjih služb, trdi Menegalija.

Policija "ozko grlo"
Drago Kos še ugotavlja, da je policija v lanskem letu tožilstvom podala le 19 kazenskih ovadb zaradi suma storitve kaznivega dejanja korupcije, čeprav je komisija policiji posredovala 57 takšnih primerov. Predsednik protikorupcijske komisije je policijo ocenil kot "ozko grlo" v boju proti korupciji.

Drago Menegalija tovrstne očitke zavrača. Po njegovih besedah je policija primerno angažirana v boju proti korupciji. Skupno je na državni in lokalnih ravneh zaposlenih okoli 20 ljudi, trdi Menegalija. V prvi polovici letošnjega leta naj bi obravnavali okoli 30 osumljencev, kar predstavlja porast glede na leto 2005.

Tiskovni predstavnik Policije trdi, da ima Policija na področju boja proti korupciji jasno izdelane načrte, zadovoljna pa je tudi s porastom števila raziskanih primerov.

Kritičen odnos javnosti
Javnomnenjske raziskave kažejo na kritičen odnos javnosti do pojava korupcije. Ob tem Drago Kos meni, da bi se stanje popravilo, če bi se znatno izboljšalo delovanje policije. Da je korupcija v Sloveniji razširjen pojav, meni več kot polovica anketirancev, kar 13 odstotkov pa jih je prepričanih, da je prisotna pri vseh javnih uslužbencev.

Ocenjevalci Greca so v Sloveniji proučevali morebitno povezanost javne uprave in pravnih oseb ter morebitno premoženjsko korist, ki bi jo slednje pridobile zaradi korupcije. Slovenija mora naslednje poročilo Grecu oddati do novembra 2007.