Arbitraža naj bi bila glede na sporazum končana v treh letih. Foto: MMC RTV SLO
Arbitraža naj bi bila glede na sporazum končana v treh letih. Foto: MMC RTV SLO
Potrjen slovenski del izhodišč

Tako poroča komercialna televizija, ki je objavila izseke iz sicer tajnega sporazuma, ki naj bi poleg omenjenega navajal še, da bo arbitraža končana v treh letih.

Pahor prepričan, da je sporazum dober
"Ne bi dal roke v ogenj za ta sporazum, če ne bi bil prepričan, da je dober," pa o arbitražnem sporazumu pravi predsednik vlade Borut Pahor. Premier zatrjuje, da za ta sporazum prevzema največjo subjektivno in objektivno odgovornost, javnost pa bo z vsebino seznanjena, ko bo Evropska komisija ta dokument predložila zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške. "To se bo zgodilo zelo v kratkem," je napovedal.

Za Slovenijo je po besedah Pahorja bistveno prav to, da arbitražno sodišče določi stik slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem. O tem, da predlog sporazuma nima podpore opozicije, pravi, da v zadnjih 18 letih ni bilo enotnega mnenja glede reševanja odnosov s Hrvaško.

Pahor stoji za Žbogarjem
Bo pa ob primeru interpelacije zoper zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki jo napoveduje SLS, stal za ministrom, saj se je ta večkrat ravnal po njegovih navodilih. "Prepričan sem, da zdaj delamo nekaj, kar je dobro za dobre medsosedske odnose, za regijo in Evropo," je še dejal.

Prav zato Pahor pričakuje čimprejšnje parafiranje sporazuma in nato podpis. Sledi odločanje v obeh parlamentih, v DZ-ju najbrž tudi ratifikacija, za katero zadostuje navadna večina. "Ne smemo pozabiti: kdor koli se z vlado ne strinja zdaj, se bo morda, ko bo vsebina javna," je opozoril premier in dodal, da je ravno zaradi tega dejstva morda "nekoliko potolažen".

Zaostrovanje raje zdaj, kot pozneje
Sicer pa zatrjuje, da če je bilo treba za ureditev vprašanj med narodoma in državama nekoliko zaostriti odnose, potem je bolje, da je Slovenija to storila zdaj in ne z blokado Hrvaške potem, ko bi ta že končala pristopna pogajanja in bi slovenski poslanci, nezadovoljni s tem, da vlada ni niti skušala urediti vprašanja meje, zavrnili ratifikacijo vstopa Hrvaške v EU. "Mislim, da je Slovenija v tem pogledu ravnala odgovorno," je dodal.

Potrjen slovenski del izhodišč