Za skeniranje QR-kod je na voljo nova aplikacija. Foto: BoBo
Za skeniranje QR-kod je na voljo nova aplikacija. Foto: BoBo

Evropsko digitalno covidno potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, ki je bilo julija lani uvedeno za lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji. V Sloveniji in tudi nekaterih drugih članicah EU-ja se evropsko digitalno covidno potrdilo ob tem uporablja tudi kot dokazilo izpolnjevanja PCT-pogoja za vstop v neživilske trgovine, javne ustanove, prenočevanje v hotelih, obiske restavracij, barov in na različne dogodke. S pomočjo kode QR, ki je na potrdilu, lahko namreč pristojni hitro ugotovijo, ali posameznik izpolnjuje pogoj PCT.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sporočil, da je za vse ponudnike storitev, ki pri svojih obiskovalcih preverjajo PCT-pogoj, odslej na voljo nova aplikacija za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil. Gre za aplikacijo, ki se uporablja za skeniranje QR-kod obiskovalcev. Stara aplikacija bo še vedno delovala do 1. februarja, po tem datumu pa bo pridobivanje podatkov iz evropskega digitalnega covidnega potrdila onemogočeno. Na NIJZ-ju zato vsem uporabnikom priporočajo, da si novo aplikacijo namestijo čim prej. Pred nameščanjem nove mobilne aplikacije morajo uporabniki staro odstraniti.

Dostop do nove aplikacije za preverjanje PCT-pogoja

Aplikacija za Android je dostopna na naslednji povezavi.

Aplikacija za iOS je dostopna na naslednji povezavi.

Navodila za uporabo so objavljena na naslednji povezavi.

Evropsko digitalno covidno potrdilo je veljavno v vseh državah članicah EU-ja ter Lihtenštajnu, Švici, na Islandiji in Norveškem in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. V Sloveniji EU DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na podlagi podatkov, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih. EU DCP se izdaja samo za covid-19 in vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni ter edinstvena oznaka.