Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Krajnik je ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, je tudi glavna in odgovorna urednica knjižne zbirke Juno.

Med svojimi dosežki med drugimi navaja, da je v slovenski pedagoško-izobraževalni sistem kot prva začela uvajati filozofijo za predšolske otroke v vrtcu. Širši javnosti je znana tudi kot partnerica moravškega župana Milana Balažica, bila je tudi gostja v oddajah Jožeta Možine ter Vide Petrovčič v studiu TV Slovenija ob državnozborskih volitvah.

Krajnik bo kandidaturo predstavila v ponedeljek na novinarski konferenci, ni pa znano, ali bo na volitvah nastopila s podporo volivcev, ali katere od političnih strank.

Kdo bo kandidiral za predsednika?

Kandidaturo je že napovedala Nataša Pirc Musar. Marta Kos bo v ponedeljek postala uradna predsedniška kandidatka Gibanja Svoboda, je poročala TV Slovenija.

Četrta ženska, ki bi lahko vstopila v predsedniško bitko, je evropska poslanka Ljudmila Novak. Novakova je sporočila, da kandidature sicer ni nikoli napovedala. A nadaljevala: "Drži pa, da zaradi ljudi, ki me nagovarjajo h kandidaturi, o tem še razmišljam. Odločitev bom sporočila, ko bo čas."

Prvi, ki je že pred časom napovedal svojo kandidaturo, je kočevski župan Vladimir Prebilič, ki svojo prednost vidi predvsem pri vsakodnevnem stiku z ljudmi. "Mislim, da predsednik mora biti politična avtoriteta, mora biti korektivni element, da lahko demokracijo pod narekovaji tudi korigira, popravlja ali pa opozori na nekatera deviantna vedenja," je povedal za TV Slovenija.

Med mogočimi kandidati je tudi nekdanji premier Miro Cerar, ki je sporočil le: "Res je, da me posamezniki iz civilne družbe nagovarjajo h kandidaturi za predsednika, vendar o tem še nisem sprejel nobene odločitve".

Slovenska politična desnica svojih kandidatov še vedno ni predstavila. V preteklosti pa sta se v javnosti omenjali morebitni predsedniški kandidaturi diplomata in pravnika Ernesta Petriča ter predsednika državnega sveta Alojza Kovšce iz vrst Povežimo Slovenijo.

Po nekaterih informacijah bi v SDS-u lahko v predsedniško bitko poslali Anžeta Logarja, o kandidaturi pa naj bi razmišljal tudi nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl.

Dr. Nina Krajnik