Nina Pirnat. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo
Nina Pirnat. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo
Sorodna novica Šabeder: 96 potrjenih primerov, v Sloveniji razglasili epidemijo

V času do formalnopravne razglasitve epidemije 12. marca lani so po besedah Nine Pirnat na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pridobivali relevantne podatke različnih javnozdravstvenih mednarodnih institucij in jih posredovali različnim deležnikom. Prav tako so pripravljali priporočila ukrepov in navodila za različne skupine ljudi. Pirnat je pojasnila, da so veliko pozornosti namenili tudi pravilni komunikaciji ukrepov in priporočil.

Sorodna novica Visoki funkcionar v Vuhanu: Oblasti so se prepočasi odzvale na novi virus

Čas razglasitve epidemije

Sorodna novica Prvi potrjeni primer okužbe pri nas: okuženi prišel iz Maroka prek Italije

Predsednica preiskovalne komisije Suzana Lep Šimenko (SDS) je nekdanjo direktorico NIJZ-ja vprašala, zakaj je bila v Sloveniji epidemija razglašena šele 12. marca lani, medtem ko je Italija že 31. januarja lani zaradi koronavirusa razglasila izredne razmere. Pirnat je spomnila, da smo v Sloveniji prvi primer okužbe s koronavirusom zaznali 4. marca 2020. "Vse do takrat pa ne, kljub testiranju ljudi," je dejala. Zato po njenih besedah podlage za razglasitev epidemije pred tem ni bilo. To pa ne pomeni, da se ukrepi za preprečevanje vnosa in širjenja koronavirusa niso izvajali, je še poudarila.

Epidemijo so nato po besedah Nine Pirnat razglasili na dan, ko so v Sloveniji odkrili 96 novih okužb s covidom-19. Med njimi so bili ljudje, ki so se okužili v tujini, tisti, ki so se od njih okužili, in taki, pri katerih izvora okužbe niso mogli ugotoviti. Poleg tega je dan pred tem, 11. marca, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila pandemijo covida-19. Epidemija je bila po besedah Nine Pirnat razglašena zaradi omenjenih dveh razlogov.

Stanje zaščitne opreme

Spraševalka Lep Šimenko druga z desne. Foto: DZ/Matej Grah
Spraševalka Lep Šimenko druga z desne. Foto: DZ/Matej Grah

Suzana Lep Šimenko je Nino Pirnat vprašala, ali je bila seznanjena z zalogami zaščitne opreme. Ta je pojasnila, da zaloge zaščitne opreme niso stvar pristojnosti NIJZ-ja, da pa je zaznala vprašanja zdravnikov, katera zaščitna oprema naj se uporablja ob epidemiji covida-19. Ob tem je navedla, da so izvajalcem zdravstvenih storitev z NIJZ-ja glede uporabe zaščitne opreme posredovali prevedena navodila Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC).

Na vprašanje Lep Šimenko, katera priporočila je na novinarskih konferencah posredovala javnosti, je Pirnat odgovorila, da so na začetku epidemije sledili priporočilom WHO-ja in ECDC-ja. Med drugim je ljudem tako svetovala samoopazovanje, izogibanje ranljivim skupinam in upoštevanje higiene kašlja.

Sorodna novica Stroka zatrjuje: "Še zdaleč nimamo epidemije"

Iz tujine v službo, če ni simptomov

Lep Šimenko je zanimalo, zakaj NIJZ vsaj zdravstvenim delavcem po vrnitvi iz tujine ni svetoval samoizolacije. Pirnat je pojasnila, da so bili zdravstveni delavci seznanjeni z navodili, naj ob znakih okužbe ostanejo doma. V nasprotnem primeru pa so navodila predvidevala, da zdravstveni delavci normalno hodijo na delo. Ob tem je še poudarila, da je NIJZ zdravstvene delavce že od 29. januarja 2020 spodbujal k nošenju zaščitnih mask.

"Nismo pa predvidevali nošenja zaščitnih mask za splošno javnost, saj tega takratna priporočila ECDC, WHO in relevantni članki niso predvidevali," je razložila Nina Pirnat. Dejala je, da so se pojavljala celo opozorila, da napačna uporaba zaščitnih mask povzroča tveganje za okužbo in prenos virusa v okolico. "Zdravstvene delavce pa po drugi strani učimo pravilne uporabe zaščitnih mask," je odločitev, da uporabo zaščitnih mask vseeno priporočijo zdravstvenim delavcem, pojasnila Pirnat.

Sorodna novica Od pojava prvega primera na Kitajskem do prvega primera v Sloveniji marca lani

Informacijski sistem NIJZ-ja

Na očitke Lep Šimenko, da je kot direktorica NIJZ-ja kljub opozorilom premalo storila za posodobitev informacijskega sistema NIJZ-ja, je Nina Pirnat povedala, da je k temu večkrat pozivala ministrstvo za zdravje, ki je po njenih besedah odgovorno za izgradnjo informacijskega sistema v sistemu javnega zdravstva.

Epidemiologov po presoji Pirnat na dan razglasitve pandemije "ni bilo dovolj nikjer". Nekdanja direktorica NIJZ-ja je ob tem poudarila, da sama na njihovo število ni imela vpliva.

Robert Pavšič (LMŠ) pa je Nino Pirnat spraševal glede nadzorov predstavnikov policije in vojske na NIJZ-ju v času prvega vala epidemije covida-19. Ta je potrdila, da jo je o obisku obvestila takratna vodja Centra za nalezljive bolezni NIJZ-ja Maja Sočan. Dodala je, da o zakonitosti teh obiskov ne more presojati. Predstavnika naj bi po njenih besedah sicer želela informacije o načinu zbiranja podatkov o bolnikih.

Sorodna novica Ministrom in državnim sekretarjem višje plače; Nina Pirnat razrešena

Nina Pirnat je NIJZ vodila v času, ko se je začel širiti novi koronavirus, zaradi katerega je bila 12. marca 2020 v Sloveniji razglašena epidemija. Nova vlada pod vodstvom Janeza Janše jo je 19. marca razrešila s položaja direktorice, potem ko je sama podala odstopno izjavo.

Drugega vabljenega na zaslišanje, nekdanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ni bilo. Po besedah Lep Šimenko Šabeder vabila ni prevzel, zato ga bodo v komisiji povabili na eno od prihodnjih sej. Vabilo mu bodo tokrat skušali vročiti s pomočjo detektiva, je napovedala Lep Šimenko.

Video: Posnetek seje v celoti

8. redna seja Preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme in ukrepih institucij ter nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja bolezni covid-19