Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Kraševec in oče štirih otrok je opisal vlogo družine pri njegovi lastni usmeritvi v delo s posebnim poslanstvom in smislom; za slovenske družine, boljše odnose in družbo.

Vovk je pojasnil izvor imena Zavoda Iskreni, njegove začetke in pot do današnjih dni, ko ta družinska organizacija izvaja predvsem programe terapij, delavnice sočutnega starševstva, programe učenja naravnega spremljanja plodnosti in NaPro zdravljenja ter delavnice sočutnega starševstva. Zavod ima tudi lastno založbo, izdaja pa tudi tri medije; portala Iskreni in Domovina ter tednik Domovina. Že leta vsako poletje organizirajo tudi množičen Festival družin.

Beseda je tekla tudi o slovenski medijski krajini, (samo)cenzuri in nepluralnosti, pa napadu LGBT-gibanj na Zavod Iskreni in odnosu zavoda do istospolnih in splava. Gibanje Iskreni, ki organizira vsakoletni množično obiskan Festival družin, se je znašlo pod pritiskom aktivistov LGBT in, kot pravi Volk, v nemilosti medijev. Vovk opaža, da tovrstni aktivizem pridobiva moč tudi s podporo multinacionalk. Glede njihovega odnosa do LGBT-ja pa pravi: "Absolutno nismo proti osebam z istospolno usmerjenostjo, smo pa sčasoma videli proti tej LGBT-ideologiji, to pa smo proti. Ker se je izkazalo okrog družinskega referenduma, da so cilji zelo nenavadni." Vovk meni, da gre za ideologijo, ki je v resnici nestrpna do drugače mislečih: "Opažali smo, da z idejo same odprtosti, pluralnosti prihajamo v neki avtoritaren sistem kjer ne smeš več povedati svojega mnenja, in če ga poveš, te cenzurirajo in na žalost je LGBT pri nas ugrabila levičarska shema in temu se pridružujejo tudi največje multinacionalke. Primer Googla in Facebooka nam je vsem znan, dejansko cenzurirajo besede. Ne moreš več objavljati, plačano sploh ne. Če objaviš vsebino, s katero se ne strinjajo, te preprosto izbrišejo in te nihče več ne najde prek iskalnika. Čutimo, da gre za izjemno cenzuro svetovnega formata." Prav te razmere so Vovka in njegove sodelavce pri Iskrenih vodile na pot vzpostavljanja lastnih medijev. Že več let deluje spletni portal, tednik Domovina pa je zažel izhajati letos spomladi. Veliko večino denarja za svoje delovanje pridobijo Iskreni z donacijami.

Delo z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov je pobudnika iniciative Dovolj.je spremenilo. V pogovoru je izpostavil posledice spolnih zlorab za žrtve in spregovoril o odzivih slovenskih škofov ob soočenju z žrtvami. Pozdravil je premik civilne zakonodaje na tem področju, a poudaril potrebo po tem, da se premaknejo tudi "cerkveni mlini" in odstranijo "nekaj gnilih jabolk".

Igor Vovk

Pri vprašanju o tem, kaj lahko Cerkev v prihodnje da slovenski družbi, se je gost dotaknil vloge Cerkve na področju kulture in vzgoje ter pomena angažiranja "katoliške srenje". Ob Domovini, ki je ime dveh medijev zavoda, pa je Igor Vovk dejal, da želijo v zavodu pojmu domovine odvzeti morebiten negativen prizvok in mu vdihniti "to, kar dejansko je". Zavzel se je za krepitev domovinske zavesti v šolstvu in na drugih področjih.

Kot je dejal, želijo v Zavodu Iskreni ljudi na vseh področjih opogumiti, da bi bili aktivni, močni in bi pripomogli k normalizaciji medijev in družbe.

Popravek dejstev, ki jih je v oddaji predstavil gost Igor Vovk.

Intervju