Duncan Haldane je bil marca 2018 na obisku v Sloveniji. V roki drži Nobelovo nagrado. Foto: Val 202/Maja Stepančič
Duncan Haldane je bil marca 2018 na obisku v Sloveniji. V roki drži Nobelovo nagrado. Foto: Val 202/Maja Stepančič

Profesor univerze Princeton Duncan Haldane si je leta 2016 delil Nobelovo nagrado za fiziko za teoretske raziskave stanja snovi. Haldane je že v 80. letih dvajsetega stoletja na primer razložil magnetne značilnosti atomske verige v določenih snoveh. To bo v prihodnosti prispevalo k razvoju novih materialov in elektronskih komponent.

Haldanova mati Ljudmila Renko se je rodila leta 1919 v Borovljah. Njen oče se je tja priselil z Gorenjskega in se poročil s koroško Slovenko ter odprl trgovino. Ko je Koroška severno od Karavank po plebiscitu pripadla Avstriji, družina ni dobila avstrijskega, ampak jugoslovansko državljanstvo. Nacisti so Haldanovega dedka izgnali v taborišče, matere pa niso, ker je bila takrat študentka medicine na Dunaju.

Ob koncu druge svetovne vojne se je vrnila domov in delala kot zdravnica v partizanski vojaški bolnišnici, ko so jugoslovanske čete na kratko zasedle Koroško. Tam je spoznala škotskega zdravnika, s katerim se je poročila in preselila v Veliko Britanijo. S poroko je izgubila jugoslovansko državljanstvo, Haldane pa se danes opredeljuje kot pol Škot in pol Slovenec.

V petek je po slovesni prisegi pred veleposlanikom Stanislavom Vidovičem postal Slovenec tudi uradno in bo dobil potni list.

Avdio: Haldane za Frekvenco X