Na drugem mestu LMŠ-jeve liste pa je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je povedal, da so prepričani, da so volivcem ponudili izbiro, pričakujejo pa čim boljši izid.

Irena Joveva je priznala, da je bila nad ponudbo sprva šokirana.

Kot je dejala, so prevladali vsebinski razlogi in kompatibilnost s stranko. "Izbrati sem morala med strahom in pogumom. Ne bom pustila, da bo strah tisti, zaradi katerega bom rekla ne," je svojo odločitev še utemeljila kandidatka LMŠ-ja in dodala, da bo njen fokus na mladih, ki so po njeni oceni v Evropskem parlamentu premalo zastopani.

Po njenih besedah je prav, da začne njena generacija Evropo, iz katere izhaja in s katero je rasla, tudi soustvarjati. Kampanje, kot je napovedala, ne bo gradila na ideologiji, ampak na ljudeh.

Grošelj, ki je ocenil, da bodo prihajajoče evropske volitve pomembno oblikovale položaj EU v vse bolj tekmovalnem svetu, pa se je zavzel za Evropo, ki je solidarna in varna. "Evropska unija je lahko uspešna samo takrat, ko je solidarna do svojih državljanov, ko je solidarna navznoter in hkrati zagotavlja varnost vsem svojim državljanom in širšem globalnem merilu," je dodal ob tem.

Med kandidati LMŠ so na listi še diplomant fakultete za varnostne vede in svetnik v Občini Kamnik Edis Rujović, magistrica informacijsko-upravljavskih znanosti ter univerzitetna diplomirana inženirka računalništva in informatike Katja Damij ter diplomantka mednarodnih odnosov in študentka magistrskega študija obramboslovja Jasna Ružicki.

Za mesto v evropskem parlamentu na listi LMŠ-ja se bodo potegovali tudi profesorica slovenskega in angleškega jezika Justina Erčulj, elektrotehnik Rudi Spruk, ki je tudi eden od glavnih akterjev lokalne mreže stranke LMŠ v Mariboru, in Luka Kočevar, ki je zaključil študij na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, na zadnjih lokalnih volitvah pa se je potegoval za županski stolček v cerkniški občini.

Šarec: Moramo biti aktivni za EU

Premier Marjan Šarec je ob tem pojasnil, da volilno tekmo jemljejo resno in da bodo prihajajoče volitve izjemnega pomena. "Če želimo ohraniti EU, in jo moramo, moramo biti aktivni," je med drugim poudaril.

Zato je prav, da imajo volivci možnost izbire. "To jim dajemo z ljudmi, ki doslej še niso bili del Evropskega parlamenta, in to iz različnih življenjskih področij," je poudaril Šarec.

Na prvem mestu liste LMŠ-ja za evropske volitve je novinarka informativnega programa na Pop TV Irena Joveva. Foto: BoBo
Na prvem mestu liste LMŠ-ja za evropske volitve je novinarka informativnega programa na Pop TV Irena Joveva. Foto: BoBo
Irena Joveva prva na listi LMŠ-ja
Novinarka Irena Joveva prva izbira LMŠ-ja za EU volitve

Mesec se podaja na evropske volitve

Levica bo javnosti svojo listo za evropske volitve predstavila na sobotnem kongresu, je potrdil koordinator in poslanec stranke Luka Mesec. Nosilka liste bo poslanka Violeta Tomić, na volitvah pa bo sodeloval tudi Mesec, in sicer z osmega mesta na listi. Kot je dejal, gre na volitve kot podporni kandidat.

Luka Mesec bo kandidiral za EU parlament