Na notranjem ministrstvu bodo – kot kaže − zaostrili azilno zakonodajo. Boštjan Šefic, ki je zaposlen v kabinetu ministra Aleša Hojsa, je za Radio Slovenija potrdil, da na ministrstvu za notranje zadeve že pripravljajo spremembe zakona o tujcih, s katerim bi lahko vnovič močno priprli meje za prebežnike.

Čeprav je ustavno sodišče pred manj kot letom dni že ugotovilo, da je deseti B člen zakona o tujcih neustaven, saj krši načelo nevračanja, ga bodo na notranjem ministrstvu vnovič odprli. Novelo že pripravljamo, je potrdil Šefic, ki v kabinetu ministra Hojsa spremlja migracijsko problematiko. Omenjeni sporni člen je določal, da bi v primeru množičnih prihodov prebežnikov policija lahko – brez posamične obravnave – zavrnila vse prošnje za azil. Kakšne bodo tokrat konkretne rešitve, pa na ministrstvu za zdaj ne razkrivajo. "Je pa res to ena od prioritet, pri čemer bomo upoštevali tudi vsa druga strokovna mnenja, ki so se v tem času pojavila tudi z vidika te tako pogosto obravnavane in komentirane sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice," potrdi Šefic.

Gre za sodbo, v kateri je Evropsko sodišče odločilo, da Španija ni kršila evropske konvencije o človekovih pravicah s tem, ko je po prečkanju meje prebežnike brez posamične obravnave vrnila Maroku. Pri spreminjanju zakona o tujcih na podlagi te sodbe mora biti ministrstvo skrajno previdno, pa opozarja ustavni pravnik Samo Bardutzky: "Ker tudi po sodbi v tej španski zadevi praksa ESČP-ja glede absolutne narave prepovedi mučenja ostaja enaka. In seveda, ker za tiste ljudi, ki pridejo na mejo, ki jo mi zapremo po določbi, ki je bila razveljavljena, ne vemo, ali je bilo podano tveganje, da bodo mučeni, če jih ne spustimo v državo."

Spremembe zakona o tujcih bo ministrstvo pripravilo predvidoma do konca maja. Pri prenovi zakona o mednarodni zaščiti pa bodo upoštevali dosedanje prakse in izzive iz preteklih let.

Kakšne bodo tokrat konkretne rešitve azilne zakonodaje na ministrstvu, za zdaj ne razkrivajo. Foto: BoBo
Kakšne bodo tokrat konkretne rešitve azilne zakonodaje na ministrstvu, za zdaj ne razkrivajo. Foto: BoBo