Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je po sestanku dejal, da so predstavniki nevladnih organizacij našteli veliko dobrih predlogov, opozorili pa so tudi na nekaj odprtih zadev na različnih področjih, ki jih je treba rešiti.

Poklukar je tudi pohvalil veliko pripravljenost nevladnih organizacij za sodelovanje in jih pozval, naj spremljajo delovanje ministrstva za notranje zadeve, policije, pa tudi njegovo delo, saj želi, da postopki potekajo transparentno.

Na sestanku so se po ministrovih besedah dogovorili, da bodo nadaljevali delo medresorske delovne skupine za področje migracij. Skupina je zaradi menjave ministrov nekoliko v zaostanku, a bodo njeno delovanje v prihodnjih tednih pospešili, je napovedal. Po novem bo skupino vodila državna sekretarka Tina Heferle, ob tem pa se bodo zgodile tudi nekatere spremembe članov.

S sestankom je bil zadovoljen tudi izvršni direktor Slovenske filantropije Franci Zlatar. Dejal je, da na področju migracij pričakuje sprejetje strategije in ureditev področja, predvsem vključevanja priseljencev v slovensko družbo.

Dogovorili so se tudi za ustanovitev medresorske delovne skupine, ki se bo ukvarjala s področjem spolnih zlorab, femicidom in nasiljem nad ženskami ter otroki. Skupino bo vodila državna sekretarka Helga Dobrin. Cilj skupine bo ugotoviti, kaj je na teh področjih treba spremeniti, tudi na področju kazenskega pregona in zakonodaje, je še pojasnil Poklukar.

Kritike zakona o tujcih

Zlatar je bil sicer kritičen do dela novele zakona o tujcih, ki jo je vlada potrdila na četrtkovi seji in jo po hitrem postopku poslala v nadaljnjo obravnavo v DZ.

"Še vedno se ne ukinja določba, na podlagi katere bo za podaljšanje bivanja za družinske člane tujcev v Sloveniji treba dokazovati znanje slovenskega jezika na stopnji A1," je pojasnil.

Nevladne organizacije so po njegovih besedah do tega kritične, saj da bo tak pogoj ob okolju, "ki ni pripravljeno na izvajanje tečajev in izpitov", po 27. aprilu, ko določbe začnejo veljati, najverjetneje predstavljal težavo.

Poklukar pričakuje, da se bodo na tem področju morda zgodile nekatere spremembe, in verjame, da bo razprava v DZ-ju o tem delu zakon burna, je dejal.

Minister Poklukar z nevladnimi organizacijami

Novelo zakona o tujcih vlada potrdila brez soglasja ESS-ja

Osnutek novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki prinaša poenostavitve pri zaposlovanju tujcev so obravnavali tudi socialni partnerji na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) obravnavali, pri čemer večjih pripomb niso imeli.

Socialni partnerji so imeli na mizi osnutek novele zakona o zaposlovanju tujcev, kljub drugačni napovedi pa ne tudi predloga zakona o tujcih, ki ga je vlada potrdila pred obravnavo na ESS-ju, s čimer je po besedah predsednika Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavška kršila pravila ESS-ja. Gre sicer za komplementarna akta, predlagane spremembe pa naslavljajo težavo pomanjkanja kadrov oz. hitrejše zaposlovanje tujcev, na kar gospodarstvo opozarja že dlje časa.

Predsednik Pergama je v povezavi z obravnavanim osnutkom novele potrdil, da "lajša, poenostavlja nekatere postopke, odpravlja administrativne ovire v primeru spremembe delovnega mesta ali delodajalca za tujce, tudi za hitrejšo integracijo prosilcev za azil na slovenski trg dela". "Načeloma kakšnih večjih vsebinskih pripomb ni bilo, izrečeno je bilo stališče, da bi lahko nekatere dodatne rešitve bolj celovito rešile probleme na tem področju," je pojasnil.

"Administrativne razbremenitve so vsekakor dobrodošle," pa je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar. V Sloveniji se ponekod pridobivanje potrebnih dovoljenj za zaposlovanje tujcev zdaj vleče več mesecev, na Hrvaškem pa je pridobitev kadra s Filipinov urejena v nekaj tednih, je opisal razmere.

ESS sicer soglasja k osnutku novele, ki zdaj gre na glasovanje na dopisno sejo vlade, ni sprejemal, saj socialni partnerji pri njegovem nastanku niso sodelovali. "Težko je soglašati z nečim, pri čemer nisi imel nobene možnosti izraziti svojega stališča," je dejal Počivavšek.

Foto: BoBo
Foto: BoBo