Kdaj bo dolenjski krak v celoti ugledal luč sveta? Foto: Dars
Kdaj bo dolenjski krak v celoti ugledal luč sveta? Foto: Dars
Gorazd Marinšek o napaki Upravne enote Trebnje, zaradi katere je v vodo padel leto in pol trajajoč postopek razlastitve Mirka Kovačiča.

Je pred vrati nova zamuda?

Da je upravni postopek razlastitve avtoprevoznika Mirka Kovačiča padel v vodo, je za MMC potrdil njegov zastopnik Gorazd Marinček. Pojasnil nam je, da je za neuspeh postopka kriva Upravna enot Trebnje, "ki je storila bistveno napako". Zadevo je namreč vodila kot nujno, zaradi česar soočenje države oz. Darsa in Kovačiča ni bilo potrebno.

Marinček: Upravna enota je naredila "korake"
"V tej zadevi (pri razlastitvi, op. a.) gre za poseg v osebno lastnino, zato bi moralo biti Kovačiču pred uvedbo postopka omogočeno, da se izjasni o zadevi, tako pa ni bilo prilike, da bi se, po domače povedano, razjokal," je napako upravne enote popisal Marinček in dodal, da je enakovrednost obeh strank nujna podlaga za izvedbo ukrepa razlastitve. Prav zato je Kovačič pravico poiskal na upravnem sodišču, ki mu je prisluhnilo, leto in pol trajajoč postopek deložacije pa tako vrnilo na začetek.

"To je kot pri košarki. Če narediš korake, se igra na novo začne iz avta," je napako upravne enote ponazoril zastopnik, ki pa je prepričan, da bo postopek zdaj hitrejši.

Marinček in Koler: Pogovori konstruktivni
Tako Marinček kot tudi Marjan Koler iz Darsa sta za MMC poudarila, da pogovori med obema stranema potekajo in da so konstruktivni, saj naj bi bili precej blizu sporazumne rešitve. "Zato ocenjujemo, da vnovična uvedba upravnega postopka za razlastitev nepremičnin v lasti g. Kovačiča, ki ga bo znova vodila Upravna enota Trebnje, ne bi smela vplivati na nadaljnji potek graditve odseka dolenjske avtoceste med Plusko in Ponikvami," so nam dejali v Darsu.

Optimističen je tudi Kovačičev zastopnik, ki pravi, da urejajo le še podrobnosti. Glede na to, da imajo sestanek dogovorjen v prvem tednu oktobra, bi lahko dogovor po njegovih besedah dosegli v enem mesecu.

Dars: Odsek še mogoče odpreti v roku
Kdaj bo dolenjski avtocestni krak v celoti le ugledal luč sveta, je torej odvisno od zaključka dveh razlastitvenih postopkov (poleg razlastitve Kovačiča še deložacije družine Ložar, ki je v zadnji fazi), v Darsu pa pravijo, da bi bilo manjkajoči 14,8-kilometrski odsek mimo Trebnjega in Mirne Peči vendarle še mogoče predati v promet v letu 2010. Po načrtu naj bi se to zgodilo naslednje poletje.

Gorazd Marinšek o napaki Upravne enote Trebnje, zaradi katere je v vodo padel leto in pol trajajoč postopek razlastitve Mirka Kovačiča.