: BoBo
: BoBo

Izpolnjevanje pogojev prijavljenih kandidatov za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) bo preverjala posebna natečajna komisija, ki jo bo imenoval uradniški svet. Izbrani kandidat bo na položaj imenovan za pet let, je ministrstvo za notranje zadeve objavilo na vladnem spletišču.

Med pogoji za prijavo na natečaj so poleg ustrezne izobrazbe tudi najmanj sedem let delovnih izkušenj, izpit za izvajanje policijskih pooblastil, ustrezen dostop do tajnih podatkov, slovensko državljanstvo in ustrezne psihofizične sposobnosti. Vsebina dela pa je načrtovanje, organiziranje, vodenje, usmerjanje in nadzor dela NPU-ja, oblikovanje sistemskih rešitev in izvajanje nalog v skladu z zakonodajo.

Veliko zamenjav v kratkem času

Vodenje NPU-ja si je sicer v zadnje pol leta izmenjalo več vršilcev dolžnosti. Zdaj že nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je namreč maja letos z mesta direktorja razrešil Darka Muženiča, za vršilca dolžnosti direktorja pa imenoval Igorja Lambergerja.

Potem ko aktualni v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič po opravljenem natečaju ni za direktorja NPU-ja izbral nobenega od prijavljenih kandidatov, je bil spet za vršilca dolžnosti imenovan Uroš Lepoša. Ta je pozneje dal predlog za svojo razrešitev, nasledila pa ga je v. d. direktorice Petra Grah Lazar, ki funkcijo še vedno opravlja.

Sorodna novica Sodišče pritrdilo Muženiču in odpravilo njegovo razrešitev z vrha NPU-ja

Natečaj je sicer objavljen le nekaj dni po tem, ko je upravno sodišče v Novi Gorici odpravilo majsko razrešitev Muženiča in zadevo vrnilo policiji v ponovni postopek.

Policija: Natečaj ločen od uresničitve sodbe

V policiji so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da še proučujejo različne možnosti za realizacijo sodbe in da v zvezi s tem odločitev še ni bila sprejeta. Kot so dodali, pa dejavnosti v zvezi z uresničitvijo sodbe potekajo ločeno od postopka javnega natečaja za direktorja NPU-ja. Ta ponovno poteka od 27. julija, ko se je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije odločil, da izmed predlaganih kandidatov ne izbere nobenega, so še navedli.

Sodišče: Direktorja NPU-ja se lahko razreši po drugi pravni podlagi

Z upravnega sodišča so sicer prejšnji teden sporočili, da so v tožbi Muženiča proti policiji presodili, da direktorja NPU-ju ni mogoče razrešiti na podlagi petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih. To pa ne pomeni, da direktorju NPU-ja položaj ne more predčasno prenehati, ampak lahko generalni direktor policije to stori na kakšni drugi zakonski podlagi.