"Mislim, da mora vsak javni uslužbenec zavrniti kakršno koli kaznivo dejanje, sploh če bi ga nadrejeni v to silil," je prepričan minister Hojs, ki zavrača očitke Policijskega sindikata. Foto: BoBo

V Policijskem sindikatu Slovenije so že prejšnji teden od notranjega ministra Aleša Hojsa zahtevali, naj sporne usmeritve in navodila nemudoma odpravi. Prepričani so namreč, da so pravno nedopustna. Kot opozarjajo, pa policisti zaradi izvajanja spornih navodil lahko končajo tudi v kazenskem postopku. Hojs navodil ni umaknil. Kot je povedal za Radio Slovenija, je pri vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreja Juriču danes preveril, kako daleč so s poročilom o reviziji.

Minister Hojs vztraja pri reviziji NPU-ja

"Direktor mi je pojasnil, za zdaj ustno – to bo pojasnil tudi pisno oziroma na podlagi poročila –, da vse stvari potekajo nemoteno, da za zdaj ni zaznanih nobenih težav v tej zvezi. Seveda pa vsebinsko revizija še ni tako daleč, da bi lahko v tej fazi lahko poročali o kakršnih koli vsebinskih zadevah," je za Radio Slovenija povedal minister Hojs.

Na policiji so pojasnili, da dokument, ki ga bodo danes poslali Hojsu, vsebuje le podatke o načrtovanih dejavnostih za izvedbo usmeritev ministra. Zatrdili so tudi, da nadzorna skupina vsebinsko ne bo znova odpirala primerov niti se ne bo opredeljevala do usmeritev tožilca. Bo pa preverila, ali so policisti o sumih kaznivih dejanj celovito obveščali pristojnega tožilca in ravnali skladno z njegovimi usmeritvami.

Notranji minister Aleš Hojs je odredil revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB-ja v primeru Farrokh, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic in primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Opozorila o politični preiskavi

Kot je znano, pa tudi stroka opozarja, da so Hojsova navodila nezakonita. Ali je bilo delo policije nestrokovno, lahko namreč minister ugotavlja le na podlagi nadzora naključno izbranih kazenskih preiskav, pojasnjuje predavatelj na fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl. "V teh primerih gre za načrtno izbrane določene kazenske primere, ki jih minister kot politik želi politično preiskati. To pa je nevzdržno," je dejal Žaberl.

V Policijskem sindikatu napovedujejo, da bodo zoper pristojne podali kazensko ovadbo, če bodo med revizijo na škodo zaposlenih v policiji nastale prepovedane posledice. Hojs je te izjave sindikata označil za deplasirane: "Mislim, da mora vsak javni uslužbenec zavrniti kakršno koli kaznivo dejanje, sploh če bi ga nadrejeni v to silil. Tako da so taka pravna mnenja pravzaprav larpurlartizem."

Nadzorna skupina mora nadzor v policiji opraviti do 30. septembra. Vodja nadzora bo moral napisati poročilo o ugotovitvah in ga v roku 15 dni po končanem nadzoru poslati vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije.

Prvo poročilo o reviziji NPU-ja