Matej Tonin naj bi bil kot nekdanji predsednik Knovsa ovaden tudi zaradi izdaje tajnih podatkov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Matej Tonin naj bi bil kot nekdanji predsednik Knovsa ovaden tudi zaradi izdaje tajnih podatkov. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Zdaj že nekdanji vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Uroš Lepoša naj bi ravno v ponedeljek želel podpisati ovadbe zoper sekretarja v Janševem kabinetu Žana Mahniča in ministra za obrambo Mateja Tonina, zaradi domnevnih nepravilnosti v prejšnji sestavi komisije za nadzor preiskovalnih in varnostnih služb, a naj bi mu to želeli preprečiti s postavitvijo Petre Grah Lazar na čelo NPU-ja.

Žan Mahnič naj bi bil ovaden zaradi domnevnega ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja. Foto: BoBo
Žan Mahnič naj bi bil ovaden zaradi domnevnega ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja. Foto: BoBo

Kot je za Radio Slovenija poročal novinar Robert Škrjanc, so zaposleni po hitri ponedeljkovi menjavi na čelu NPU-ja ugibali, kakšna bo usoda ovadb zoper Mahniča in Tonina. A kot kaže, je kriminalistična preiskava na NPU-ju kljub hitri menjavi končana, ovadbe, ki jih je podpisala nova vodja NPU-ja, pa so že na tožilstvu.

V kriminalistični preiskavi naj bi se namreč potrdilo, da naj bi Matej Tonin kot predsednik Knovsa izdal odredbo za nadzor na Obveščevalno-varnostni službi – tam so iskali dokaze, da je nekdanji obrambni minister Karl Erjavec zlorabil službo, da je lahko razrešil Miho Škerbinca – na podlagi neobstoječega sklepa komisije, Mahnič pa naj bi torej vodil nadzor na podlagi nezakonite odredbe.

Toninu kot takratnemu predsedniku Knovsa pa z ovadbo očitajo še izdajo tajnih podatkov v primeru zadeve Arbitraža. Po poročanju Radia Slovenija je Tonin že pred časom potrdil, da je bil v povezavi s tem zaslišan na NPU-ju, danes v odzivu na vložene ovadbe pa, da gre za najjasnejši dokaz, kako je nekdanji sekretar v Šarčevi vladi, Damir Črnčec, zlorabljal represivne aparate države za boj proti takratni opoziciji.

Tonin prepričan, da se bodo postopki izkazali za "smešne"

"Je pa treba stvari postaviti v kontekst. To je bil čas, ko smo v Knovsu pregledovali zaposlitev znanke Marjana Šarca. Po sestopu Črnčeca z oblasti se je izkazalo, da vse tisto, kar smo potrdili takrat na Knovsu, je vse do zadnje pike res. In to je bila edina oblika boja proti takratni nadzorni komisiji, da so nas ovajali," je povedal Tonin, ki naj bi se z dogajanjem seznanil iz medijev.

Kot še pravi Tonin, verjame v pravno državo, zato je prepričan, da se bodo v nadaljevanju vsi postopki izkazali za smešne. V tistem trenutku pa bo tudi ustrezno ukrepal zoper Damirja Črnčeca. Črnčec pa je prek Twitterja v odzivu zapisal: "Najslabši minister za obrambo vnemar in lažnivo operira z mojim imenom. V kolikor se javno ne opraviči, bo lahko svoje trditve dokazal na sodišču."

NSi pripravljen prevzeti mediatorsko vlogo

Minister za obrambo Matej Tonin je nastopil na novinarski konferenci, na kateri je poudaril, da po njegovi oceni zdaj ni čas za rušenje vlade in politično eksperimentiranje, ampak za strnitev političnih vrst. "Želim si dialoga z opozicijo. Če ima ta težavo z določenimi strankami koalicije, smo mi pripravljeni prevzeti mediatorsko vlogo," je dejal. Minister je napovedal tudi povečano navzočnost vojske ob južni meji.

Na novinarski konferenci je dejal, da je prepričan, da lahko Slovenija aktualno zdravstveno krizo ob sodelovanju premaga brez večjih težav. Po njegovih besedah je čas, da vsi, ki delujejo v politiki, po svojih najboljših močeh pomagajo državi. Ob tem razume tudi opozicijo, da si želi priti na oblast. Prepričan je, da bodo v prihodnosti še imeli čas, ampak danes ni trenutek za rušenje vlade, ampak za dialog, meni.

Rekonstrukcija bo morala biti usklajena

Glede možnosti rekonstrukcije vlade po novembrskem kongresu DeSUS-a Tonin pravi, da se v NSi-ju z deleži v vladi ne ukvarjajo, ključno je reševanje krize. "Če se bo rekonstrukcija zgodila, bo morala biti usklajena. V tej vladi ne gre nič naprej, kar ni usklajeno," je zatrdil. Dodal je še, da nihče v vladi do zdaj ni problematiziral dela ministrov iz vrst NSi-ja.

Na vprašanje, kako bo sodeloval s Karlom Erjavcem, če bo ta znova izvoljen za predsednika DeSUS-a, je Tonin odgovoril, da "imamo volilni sistem, v katerem smo obsojeni drug na drugega". "V politiki ni prostora za zamere, jaz bom v kakršni koli obliki tvorno in profesionalno sodeloval naprej," napovedal.

Relativno dobro spoprijemanje z zdravstveno krizo

Priznava, da so v sedmih mesecih delovanja vlade gotovo storili kakšno napako, a so se po najboljših močeh bojevali za to, da bi ljudi obvarovali in državo rešili pred krizo. Med kazalniki, ki po njegovih navedbah kažejo, da se z zdravstveno krizo Slovenija za zdaj spopada relativno dobro, je poudaril dobre ocene treh ključnih bonitetnih agencij in število umrlih bolnikov s covidom-19 na milijon prebivalcev, pri čemer smo eni najboljših v Evropi.

Ocenil je, da je država na epidemijo covida-19 pripravljena bolje kot v spomladanskem valu. Premična vojaška bolnišnica Role 2 je postavljena in bi jo ob zaostritvi razmer lahko začeli uporabljati. Sicer po Toninovih besedah delajo vse, da bi lahko za bolnike poskrbeli v okviru obstoječih bolnišničnih zmogljivosti.

Sodelovanje vojske in policije

Minister za obrambo je napovedal tudi povečanje navzočnosti vojske na meji v okviru veljavne zakonodaje. V preteklih mesecih sta vojska in policija namreč usklajevali poseben dogovor o sodelovanju, ki ga bosta podpisala načelnik generalštaba in direktor policije. "Gre za to, da bodo mogoče samostojne vojaške patrulje, ki bodo pod vojaškim poveljstvom. Ker ni aktiviran 37.a člen zakona o obrambi, ne bodo mogle pridržati migrantov, ampak bodo ob morebitnem incidentu nemudoma obvestile mobilno enoto policije, ki se bo nemudoma odzvala," je dejal. Število vojakov, aktiviranih ob južni meji, bo odvisno od razmer.