Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podobno rešitev v tem zakonu je ustavno sodišče lani razveljavilo, saj je ugotovilo, da krši načelo nevračanja. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se že ves čas zavzema, da bi, kolikor je le mogoče, zmanjšali prihode prebežnikov v državo. Slovenija migracijske razmere trenutno obvladuje. Število nezakonitih prehodov meje pri nas se bistveno ne povečuje. Policisti so jih do konca maja letos obravnavali nekaj več kot 3200. V enakem obdobju lani pa 4300, torej tisoč več. Letos je bilo nezakonitih prehodov nekoliko manj tudi zaradi ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa.

Kakšne zaostritve na področju azila predlaga notranje ministrstvo?

Gre za sporni 10.b člen zakona o tujcih, ki so ga ustavni sodniki lani že razveljavili. Tudi tokratni predlog, ki je še v medresorskem usklajevanju, migrantom v primeru povečanih migracij praktično onemogoča vlaganje prošenj za azil. Če bi se migracijske razmere pri nas poslabšale, novela namreč predvideva poseben protokol odzivanja. V taki situaciji bi vlada na predlog notranjega ministrstva državnemu zboru predlagala, naj začasno omeji izvajanje zakona o mednarodni zaščiti.

PIC: Tudi tokratni predlog ni skladen z ustavo

V Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij opozarjajo, da tudi tokratni predlog ni skladen z ustavo. "Rešitev, ki jo ministrstvo predlaga, še vedno ni ustrezna in po našem mnenju ne odpravlja neustavnosti. Vsekakor pa upamo, da bo ministrstvo na našem skupnem sestanku, ki je sklican za ponedeljek, prisluhnilo našim argumentom in stališčem ter predlog v tej obliki in tem delu umaknilo," je dejala direktorica PIC-a Katarina Bervar Sternad.

Kot še pojasnjuje Bervar Sternadova, predlog zakona posameznika, ki bi nameraval zaprositi za azil, ne ščiti pred kršitvijo načela nevračanja. Notranji minister Aleš Hojs pa zagotavlja, da bo zaostritev upoštevala lansko odločbo ustavnega sodišča: "Zakon bomo pripravili tako, da bomo prepričani, da bo to presojo prestal. A seveda je končna odločitev vedno na ustavnem sodišču, prej tega ni mogoče vedeti."

Kako bi potekal postopek na meji, če bi z zakonom omejili dostop do azila?

V praksi bi policija namero tujca, ki bi želel zaprositi za azil, zavrgla kot nedopustno in ga napotila nazaj v sosednjo državo članico EU-ja, iz katere je vstopil v Slovenijo. To bi storila pod pogojem, da v tej državi ni sistemskih pomanjkljivosti glede azilnega postopka. In v kolikor migrant tam ne bi bil izpostavljen nevarnosti mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja. Do azila bi bili še naprej upravičeni mladoletniki brez spremstva in tujci z zdravstvenimi težavami. Pa tudi migranti, ki bi v postopku uspeli dokazati, da država, iz katere so vstopili, zanje ni varna.

Kako namerava vlada zaostriti dostop tujcem do azila?
V Osilnici si želijo, da poostren nadzor meje ne bi bil le začasen