Socialni partnerji so zadovoljni z načinom usklajevanja nove zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Socialni partnerji so zadovoljni z načinom usklajevanja nove zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO

Še pred začetkom začetkom današnje seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) je minister za delo Ivan Svetlik socialnim partnerjem predlagal obravnavo novega predloga novele zakona o delovnih razmerjih (ZDR) in predloga zakona o odpravninskih skladih.
Dogovorili so se, da bodo predloga pripravljali v dveh delovnih skupinah. Ministrstvo se je tudi odločilo opustiti manjše spremembe ZDR-ja, ki bi preprečevale zlorabo delavcev z zaposlovanjem prek slamnatih podjetij, saj jih niso niso podpirali ne delodajalci ne sindikati.

Te spremembe bodo del korenitejših sprememb ZDR-ja, ki bodo po ministrovih besedah usmerjene k povečanju prožnosti na trgu delovne sile in tudi k povečevanju varnosti. O predlogih, ki so ob nedavnem poskusu sprememb dvignili največ prahu, denimo glede odmorov, se Svetlik še ni želel opredeljevati.

Počakali bodo na socialne partnerje
Ministrstvo tako v prihodnjih 14 dneh pričakuje dodatne predloge, na njihovi podlagi pa bosta delovni skupini začeli pripravljati posamezne rešitve. Morebitna odprta vprašanja bosta reševali na ESS-u, je po seji ESS-a povedal minister. Glede sprememb je sicer odprtih precej vsebinskih vprašanj, na ministrstvu pa bodo počakali, da se do njih najprej opredelijo socialni partnerji, nato pa se bodo še oni. Svetlik je zatrdil, da vsebine obeh zakonskih predlogov socialnim partnerjem še ni predstavil, zato je ni razkril niti medijem.

Do spomladi pripravljeni
Socialni partnerji bodo oba zakona intenzivno pripravljali in usklajevali v prihodnjih mesecih, pripravljena pa naj bi bila pomladi, pričakuje minister. Predstavniki sindikatov in delodajalcev so pozdravili načrtovan način priprave in usklajevanja omenjenih zakonov. Po besedah sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta je uspešnost predlogov odvisna od konsenza med socialnimi partnerji, pri čemer si želi usklajevanj "za mizo", ne prek medijev.