Bobnarjeva je sicer od 4. oktobra policijo vodila kot vršilka dolžnosti, potem ko je vlada na predlog notranjega ministra Boštjana Poklukarja razrešila dotedanjega prvega moža policije Simona Veličkega. Foto: BoBo
Bobnarjeva je sicer od 4. oktobra policijo vodila kot vršilka dolžnosti, potem ko je vlada na predlog notranjega ministra Boštjana Poklukarja razrešila dotedanjega prvega moža policije Simona Veličkega. Foto: BoBo

Njen mandat nastopi v sredo, ko bo na policijski akademiji v Tacnu tudi slovesnost. Tatjana Bobnar je sicer od 4. oktobra policijo vodila kot vršilka dolžnosti, potem ko je vlada na predlog notranjega ministra Boštjana Poklukarja razrešila dotedanjega prvega moža policije Simona Veličkega. V policiji je zaposlena od leta 1993, od leta 2009, torej že skoraj deset let, pa je na mestu namestnice generalnega direktorja policije.

Na razpis za generalnega direktorja policije so sicer prispele tri prijave, dve sta bili pravočasni in pravilni. Poleg Bobnarjeve se je za vodenje policije potegoval tudi komandir postaje prometne policije Koper Mitja Palčič.

Naklonjenost ženski na čelu policije kot tudi vojske je v nedavnem intervjuju izrazil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Kot je dejal na dan, ko je bila tudi na čelo vojske prvič imenovana ženska, generalmajorka Alenka Ermenc, je ponosen, da bosta tako na vrhu vojske kot policije ženski. "Obe sta izjemno sposobni, zelo predani svojemu delu, in to je tisto, kar šteje," je dejal in dodal, da to kaže tudi, da kot družba postajamo zrelejši.

Od kriminalistke do generalne direktorice
Tatjana Bobnar se je leta 1993 zaposlila na takratni upravi za notranje zadeve v Ljubljani, in sicer v uradu kriminalistične policije kot kriminalistka na področju splošne kriminalitete. Bila je vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto.

Po dolgoletnem delu v kriminalistični službi je na Policijski upravi Ljubljana postala vodja službe za operativno podporo, nato pa pomočnica direktorja PU-ja Ljubljana. Na tem delovnem mestu je spoznala razsežnosti delovanja vseh policijskih enot na območju največje policijske uprave v državi.

Leta 2007 je postala pomočnica direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi (GPU), kjer so bile njene glavne naloge oziroma področje dela reševanje sistemsko pravnih zadev, sodelovanje pri nastajanju pravnih aktov s področja dela kriminalistične policije, kazenskega zakonika, zakona o kazenskem postopku in zakona o prekrških, pa tudi sodelovanje policije z državnim tožilstvom.

Februarja 2009 je bila imenovana za namestnico generalnega direktorja policije, 5. oktobra letos pa je tudi prevzela funkcijo vršilke dolžnosti generalnega direktorja policije.