Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gibanje Svoboda, SD in Levica so med zavezami koalicijske pogodbe zapisali idejo, da bi imenovanje sodnikov na predlog sodnega sveta prevzel predsednik republike. Imenovanje sodnikov je za zdaj v pristojnosti državnega zbora.

Koalicijski partnerji bodo po napovedih predlagane ustavne spremembe podrobneje predstavili v sredo.

Po poročanju Dela pa gredo predlogi prav v smeri tega, da bi imenovanje rednih sodnikov po zgledu preostalih evropskih držav umaknili iz rok poslancev in prenesli v roke predsednika republike.

Ta bi dolžnost lahko odklonil le v res izjemnih primerih, podobno kot pri razglasitvi zakonov. Glavno vlogo v postopku pa bi tako imel sodni svet, ki že zdaj opravlja celoten kandidacijski postopek, navaja Delo.

NSi bi spremenil sestavo sodnega sveta

Za uveljavitev ustavnih sprememb bo koalicija, ki šteje 53 poslancev, potrebovala dvotretjinsko večino oziroma najmanj 60 poslanskih glasov. Manjkajoče glasove naj bi iskala v opozicijskem NSi-ju, ki se je septembra zavzel za nekatere ustavne spremembe, ki bi jih bil pripravljen podpreti, med drugim bi spremenili tudi način imenovanja sodnikov.

NSi pa bi ob prenosu imenovanja sodnikov v roke predsednika republike spremenil tudi sestavo sodnega sveta. Koalicijski predlog ustavnih sprememb sicer, kot je razvidno s spletne strani DZ-ja, spremembe člena ustave, ki določa sestavo sodnega sveta, ne predvideva.